Kraj štrajka u Dnevnik holdingu

04 Aug 2010

Reč je o isplati zaostalih zarada zaposlenima, nabavci repromaterijala i opreme i početku rada štamparije

Predstavnici Vlade Vojvodine i sindikata u Dnevnik holdingu potpisali su danas protokol o dinamici isplate zaostalih plata zaposlenima, čime je okončan višemesečni štrajk u tom preduzeću.
Predsednik Upravnog odbora Dnevnik holdinga Zlatimir Momirov rekao je za agenciju Beta da će Dnevnik štamparija, u kojoj je potpuno obustavljen rad 25. juna, već danas početi da radi, pa će sutrašnje izdanje lista Dnevnik biti štampano u matičnoj štampariji.
Momirov je precizirao da su predstavnici Saveza samostalnih sindikata prihvatili predlog protokola Upravnog odbora, sa manjim izmenama koje se odnose na dinamiku isplata zaostale tri plate.
“Reč je o isplati zaostalih zarada zaposlenima, nabavci repromaterijala i opreme i početku rada štamparije”, rekao je Momirov i precizirao da će zaposleni prvu zaostalu platu dobiti danas, drugu što je pre moguće, a treću kada kompanija ostvari poslovne prihode.
Pregovori Vlade Vojvodine, kao osnivača Dnevnik holdinga, i sindikalnog rukovodstva zastali su nedavno kod pitanja dinamike isplate zarada.
Dvoje radnika “Dnevnik štamparije” zbog toga je prošle nedelje počelo štrajk glađu.
Vlada Vojvodine planira da u sklopu nedavno usvojenih mera za oporavak preduzeća proda jednu montažnu halu u krugu Dnevnik holdinga i tako zaradi oko 150 miliona dinara.
Ta sredstva će, kako je najavljeno, biti iskorišćena za kupovinu nove mašine za štampanje, nabavku repromaterijala, isplatu zaostalih zarada i socijalni program za zaposlene.
Vojvođanski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin izrazio je zadovoljstvo zbog prestanka štrajka u Dnevnik holdingu.
“Protokol podrazumeva mnogo obaveza, prvenstveno u vezi sa pokretanjem proizvodnje, započinjanjem poslovanja preduzeća po tržišnim principima, kao i pružanjem mogućnosti da zaposleni svojim radom obezbede sebi platu”, rekao je Vasin nakon potpisivanja protokola.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Drago Đokić izrazio je zadovoljstvo što je došlo do dogovora sa predstavnicima Vlade Vojvodine, menadžmentom i sindikatom “Dnevnik holdinga”.
Predsednik Organizacije samostalnih sindikata Dnevnik holdinga Stevan Tomin je ocenio da je potpisani sporazum dobra osnova za dalje razgovore i pregovore, i izrazio nadu da će protokol biti realizovan.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!