Kraj Gadafijeve epohe

21 okt 2011

Rat je gotov, završena je Gadafijeva era. To su izjave zvaničnika posle Gadafijeve smrti

Zapadne zemlje pozdravile su danas „kraj sukoba“ u Libiji što, po njihovoj oceni, označava smrt bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija.

Gadafi je ubijen danas u svom rodnom gradu, Sirtu.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozdravio je „nestanak“ Muamera Gadafija, kao „značajnu etapu“ za oslobađanje Libije i rekao da se za libijski narod otvara nova stranica, „stranica pomirenja u jedinstvu i slobodi“.

Sarkozi je takođe ocenio u saopštenju da zauzimanje Sirta predstavlja početak procesa za koji se založio Nacionalni prelazni savet, odnosno uspostavljlanje demokratskog sistema u kojem će svi činioci u zemlji imati svoje mesto i gde će osnovne slobode biti garantovane.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da se na današnji dan treba sećati žrtava Gadafija – stranaca i Libijaca. On je rekao da je ponosan ulogom svoje zemlje u svrgavanju „brutalnog diktatora“ i ocenio da Gadafijevim nestankom jačaju šanse da „Libijci izgrade jaku i demokratsku budućnost“.

„Rat je gotov u Libiji“, rekao je italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je šada put slobodan za novi politički početak u Libiji.

„Libija treba da brzo krene u pravcu demokratije i da pokaže rezultate ‘arapskog proleća’ „, rekla je Angela Merkel.

„Nadamo se da libijski narod može da živi u novoj eri mira i demokratije posle decenija diktature“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele. On je ocenio da je Gadafi bio diktator koji je kršio ljudska prava i vodio krvavi rat protiv sopstvenog naroda.

Ban Ki Mun: Istorijska tranzicija za Libiju

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je danas povodom smrti bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija da ona označava „istorijsku tranziciju za Libiju“.

„Očigledno ovaj dan označava istorijsku tranziciju za Libiju“, rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za štamu u sedištu svetske organizacije o drugoj temi.

Generalni sekretar UN je dodao da je će put koji Libija i njen narod treba da pređu biti težak i pun izazova. „Trenutak je sada došao da se svi Libijci okupe“, rekao je Ban.

„Odmah treba shvatiti da je ovo samo kraj početka“, dodao je Ban i istakao da borci obe strane treba da polože oružje i da se okupe u miru.

„Došlo je vreme za izgradnju i za lečenje (rana), došlo je vreme za velikodušnost, ne za osvetu“, podvukao je generalni sekretar UN.

Džibril: Proglas o oslobađanju cele Libije najkasnije sutra

Proglas o potpunom oslobađanju Libije biće izdat najkasnije sutra, rekao je danas drugi čovek Nacionalnog prelaznog saveta, Mahmud Džibril.

Džibril je rekao da će vođa Prelaznog veća Mustafa Abdeldžalil danas ili najkasnije sutra „proglasiti oslobađanje zemlje i dati sve detalje o ubistvu svrgnutog libijskog vođe Muamera Gadafija“.

Gadafi je umro pošto je bio povređen u Sirtu, njegovom rodnom mestu, rekao je Dzibril na konferenciji za štampu u Tripoliju.

Komandant novih libijskih snaga Mohamed Leit javio je ranije danas da je u Sirtu nađen mrtav Gadafijev sin Mutasim.

„Našli smo ga mrtvog,“ rekao je Leit. On je rekao da su telo Mutasima Gadafija stavili zajedno sa telom bivšeg libijskog ministra odbrane Abubarhra Junisa Džabera u ambulantna kola i prebacili u Misratu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!