Kostreš: Zaustavite pljačku i smanjite cene goriva

11 Jun 2018

"Kako dizel gorivo kad nas može biti najskuplje, a plate među najnižim u Evropi"

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas da Vlada Srbije hitno reaguje na nezadovoljstvo cenama goriva koje su građani pokazali u proteklim danima, te da smanji cenu uz pomoć dostupnih mera, među kojima je i smanjenje akcize.

Kostreš i LSV su zatražili da Vlada Srbije iskoristi zakonsku mogućnost i umanji akcize na gorivo, te da pristupi izmenama Zakona o akcizama.

“Kakva je to akcizna politika u kojoj dizel gorivo nižeg nivoa prerade, može biti skuplje od bezina? I kako dizel gorivo kad nas može biti najskuplje, a plate među najnižim u Evropi”, zapitao je Kostreš.

On je predložio i da Vlada Srbije pristupi “redefinisanju Energetskog sporazuma”.

“Kako je moguće da NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva, vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, odnosno rudnu rentu u Evropi”, dodao je Kostreš.

On je ocenio da građani Srbije zapravo “plaćaju bratske odnose sa Rusijom skupim gorivom”, te da država Rusiji pored toga još i “budzašto poklanja svoju”.

“Insistiramo na promeni Energetskog sporazuma koja bi omogućila da prestane iscrpljivanje naših naftnih rezervi uz nadoknadu koja je nekoliko puta manja nego u zemljama u okruženju, a čak sedam puta manja nego u Rusiji”, dodao je Kostreš.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!