Kostreš: Zašto je kod nas gorivo skuplje ako je nafta pojeftinila

"NIS je najveći veleprodavac kod nas i praktično diktira cene i za druge učesnike na tržištu"

16. avg 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je Vladu Srbije i ministra energetike Aleksandra Antića da javnosti objasne kako je moguće da je sirova nafta na svetskom tržištu pojeftinila a da cena goriva kod nas raste, te poručila da je krajnje vreme da se pristupi redefinisanju Energetskog sporazuma sa Rusijom.

„Kako je moguće da u tim uslovima, kada je i dinar stabilan, benzin bude skuplji za dinar ili dva, dizel za dinar i po po litru, a na sve to – ministar ćuti“, zapitao je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

U pisanoj izjavi Kostreš je podsetio da je tokom godinu dana benzin poskupeo za više od 12, a dizel više od 16 dinara, te da su pre dva meseca građani protestovali i blokirali saobraćaj zbog činjenice da imaju maltene najniže plate u Evropi a plaćaju gotovo najskuplje gorivo.

Kostreš je dodao i da je ministar Antić u junu izjavio da se „nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji“ i da „ukoliko do toga ne dođe postoji mogućnost da i vlada preduzme određene mere“.

Konstatujući da ne samo da ništa u tom pogledu nije učinjeno, već da je nafta još poskupila, zapitao je šta bi tek bilo da cena nafte na svetskom tržištu raste.

„Budući da preko pedeset odsto od svake litre goriva čine zahvatanja države, pozivamo ministra Antića i njegovog kolegu, ministra finasija Sinišu Malog da javnosti saopšte kada misle da iskoriste zakonsku mogućnost i umanje akcize za gorivo. I kada misle da promene Zakon o akcizama? Kakva je to akcizna politika u kojoj dizel, gorivo nižeg nivoa prerade, može biti skuplji od bezina“, istakao je Kostreš

On je dodao i da građani imaju pravo da znaju zašto je, kako je i dokle će biti moguće da NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva – vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, tzv. rudnu rentu u Evropi, od svega tri odsto.

Podsetio je da je NIS, prema sopstvenom priznanju, prošle godine ostvario 80 odsto veću neto dobit nego u 2016, odnosno oko 200 miliona evra.

„Tom uspehu je svakako doprinelo to što je NIS najveći veleprodavac kod nas i praktično diktira cene i za druge učesnike na tržištu u veleprodaji i maloprodaji, a na teret potrošača“, ocenio je funkcioner LSV.

Kostreš je poručio da je krajnje vreme da vlast „prestane da na račun naših građana štedi novac NIS Gaspromnjeftu i da se pristupi redefinisanju Energetskog sporazuma“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ostroški boj
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga