Kostreš: Zakon o finansiranju Vojvodine se mora doneti konsenzusom

08 Mar 2015

Građani Vojvodine ne trpe zbog razgovora u vladajućoj koaliciji

Optimista sam i očekujem da ćemo rešiti sva sporna pitanja u vladajućoj koaliciji u AP Vojvodini, a činjenica je da građani i građanke Vojvodine ni na koji način ne trpe, jer pokrajinska administracija funkcioniše bez problema, vojvođanska vlada i vojvođanska skupština rade sve ono što bi i inače radile, izjavio je danas za RTS zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

Kostreš je rekao da stvari koje su predmet razgovora ne ugrožavaju funkcionisanje pokrajinske administracije, a kao primer naveo je to što se izašlo sa Predlogom zakona o finansiranju Vojvodine.

Kostreš je ukazao da je problem sa smenom direktorice “Vojvodinašuma” bio samo kapisla za pokretanje razgovora, a da je suština da je nakon 14 godina zajedničke saradnje došlo do toga da se previše stvari podrazumeva, iako zapravo različite strane ne podrazumevaju iste stvari na jednak način.

“Više razgovaramo o neophodnosti promene ustavno-pravnog položaja Vojvodine, više razgovaramo o obeštećenju Vojvodine vezano za privatizaciju NIS-a, o Zakonu o finansiranju. To su stvari oko kojih mi suštinski razgovaramo. Kadrovska pitanja nisu nebitna i nije da ne postoje razlike u pogledu vezano za to, ali to nije suština”, rekao je Kostreš.

Govoreći o uslovu SVM da se Marta Takač mora vratiti na čelo “Vojvodinašuma”, Kostreš je rekao da to nije jedini princip koji je postavljen tokom razgovora, ali da je najmanje bitno ko će kadrovski voditi to preduzeće.

“Marta Takač nije loše vodila ovu firmu do sada ali nama je mnogo važnije da funkcionišemo, da građani i građanke Vojvodine nemaju nikakav problem zbog toga što se ti razgovori vode. Mi ćemo te nesporazume ili otvorena pitanja rešiti na prvom sledećem ili nekom narednom sastanku”, rekao je Kostreš najavljujući da bi do tog sastanka moglo doći krajem predstojeće ili početkom naredne nedelje.

Kostreš je rekao i da se o Predlogu zakona o finansiranju APV mora razgovarati, jer bez obzira na to što će on bez problema proći u Skupštini Vojvodine, mora dobiti podršku i u republičkom parlamentu.

“Zato je ključna vojvođanska opozicija, jer stranke koje čine vojvođansku opoziciju su vladajuće stranke u republici. Taj zakon se mora doneti konsenzusom”, rekao je Kostreš. Suština je, kaže, da je taj zakon najbolje moguće rešenje u odnosu na loš Ustav koji Vojvodini ne dozvoljava konzumiranje autonomije u pravom smislu te reči. Dodao je da postoji podrška SVM oko toga.

“Ne očekujem nikakav problem u vladajućoj koaliciji. Opozicija će, naravno, dati svoj stav. Suština jeste da Vojvodina ima svoju poresku upravu i da se novac sakuplja u Vojvodini”, rekao je Kostreš dodajući da se isto želi i drugim delovima Srbije.

Kostreš je rekao i da predlog LSV za promenu izbornog sistema u kojem bi Srbija bila podeljena na pet izbornih jedinica, za cilj ima da pokaže da i Srbija treba da bude decentralizovana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!