Kostreš: Vreme je za promenu Ustava i statusa Vojvodine

12 sep 2014

Kostreš je ocenio da je postojeći Ustav generator brojnih problema koje Vojvodina ima

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš rekao je danas da je i više nego jasno da će na evropskom putu Srbije biti neophodna promena Ustava.

On je ukazao i da se posle osam godina vidi da je LSV bila u pravu kada se protivila i tom Ustavu i načinu na koji je donet.

Zamenik predsednika LSV izjavio je danas da ta stranka očekuje da će se predlog Deklaracije o potrebi izmene Ustava Republike Srbije ili donošenja novog Ustava vrlo brzo naći na dnevnom redu Skupštine Vojvodine.

Kostreš je za Autonomiju ocenio da je postojeći Ustav takođe i generator brojnih problema koje Vojvodina ima.

„Jedan u moru njih je taj da šest godina nema zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine čije je donošenje propisano Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava. Zato je Srbiji potreban novi Ustav u kojem će Vojvodina imati svoje mesto u skladu sa stečenim pravima i evropskim standardima“, poručio je Kostreš.

Zamenik predsednika LSV je rekao da je uz promenu Ustava u Srbiji potreban niz korenitih promena, te da u tom smislu očekuje da u Narodnoj skupštini Republike Srbije uskoro bude formirana Radna grupa za reformu političkog sistema koju je Liga predložila krajem maja.

On je precizirao da to podrazumeva izmenu 11 zakona počev od Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o izboru narodnih poslanika, do Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

Kostreš je istakao i da u LSV očekuju i da cela priča o rekonstrukciji pokrajinske vlasti bude okončana za manje od mesec dana.

Funkcioner LSV je rekao i da međusobni odnosi između te stranke i Nove demokratske stranke (NDS) nikada nisu bili bolji nego što su sada.

„Normalno je da postoje teme o kojima nemamo isto mišljenje, jer da ih imamo bili bismo jedna stranka, ali dogovaramo se oko zajedničkih tema i sarađujemo na svim poljima“, dodao je Kostreš.

„U tom smislu ćemo i sutra sa defilea 1000 vojvođanskih zastava u Žablju, poslati više nego jasne poruke“, rekao je Kostreš.

LSV sutra u Žablju organizuje akciju pod nazivom „Defile 1.000 vojvođanskih zastava“, koja počinje u 11 sati ispred Sportskog centra u tom mestu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!