Kostreš: Vreme je za formiranje Vojvođanskog fronta

“LSV će organizovati oko sebe i pružiti ruku svim vojvođanskim strankama, nevladinim organizacijama i drugim politički mislećim ljudima"

22. sep 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je da je došlo vreme za formiranje Vojvođanskog fronta.

“Ne očekujemo da će to biti ni brzo, ni lako, ni jednostavno, ali mislim da će posle Kongresa LSV-a početi ukrupnjavanje vojvođanske političke ideje i mislim da je vreme za Vojvođanski front”, rekao je Kostreš u emisiji “Politbiro” Radio-televizije Vojvodine.

Dodao je da je “krajnje vreme” da se pitanje Vojvodine više ne stavlja pod tepih i da pitanje Vojvodine ne bude zapostavljeno.

“LSV će organizovati oko sebe i pružiti ruku svim vojvođanskim strankama. Potpuno je logično da sa drugim političkim partijama, nevladinim organizacijama i drugim politički mislećim ljudima koji se zalažu za punu autonomiju Vojvodine počnemo da razgovaramo i počnemo da sarađujemo”, kazao je Kostreš.

Izborni kongres LSV-a održava se 6. oktobra, a Kostreš je rekao da su se na jedno mesto u predsedništvu kandidovala skoro tri kandidata, takođe i za glavni odbor.

“Nesumnjivo je da će LSV ostati vojvođanska, antifašistička, autonomaška politička grupacija”, naveo je Kostreš.

Dodao je da unutar stranke “postoje glasna razmišljanja” o tome da je koalicija sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na gradskom nivou u Novom Sadu greška, iako je reč o tehničkoj koaliciji.

“Na kraju krajeva, to se vidi i u Skupštini grada Novog Sada: dok se razgovara o vodovodu ili nekim tehničkim pitanjima, tu se postiže određena saglasnost, a čim izađemo na teren politike, LSV dolazi u nesporazum, što je i logično”, naveo je Kostreš.

Dodao je da je LSV sa SNS-om po mnogim pitanjima na suprotnim ideološkim pozicijama i rekao da će se to teško promeniti i u budućnosti, sem ako se SNS ne približi idejama LSV-a.

Na pitanje da li je on za saradnju sa SNS-om, Kostreš je odgovorio: “Ja sam predsednik Gradskog odbora LSV-a u Zrenjaninu i mi ne sarađujemo sa SNS-om”.

Naveo je da postoje i neki pomirljivi tonovi koji kažu: “Pa dobro, hajde da vidimo kako i na koji način možemo da uradimo najviše za Vojvodinu i vojvođansku autonomiju, jer da bi se neko izborio za autonomiju, on to mora da radi iz vlasti. Još nikad se politika jedne države nije menjala iz opozicije”.

“Iskustva u Novom Sadu su takva da je saradnja sa aktuelnim gradonačelnikom Milošem Vučevićem značajno bolja od saradnje sa prethodnim gradonačelnikom Igorom Pavličićem (iz Demokratske stranke). Gospodin Vučević je, prema informacijama koje ja imam, vrlo vispren i dobar menadžer grada. To što se mi vrlo ne slažemo oko nekih ideoloških stvari, taj problem nećemo moći ni da prevaziđemo, ali Skupština grada Novog Sada nije mesto gde se o tome razgovara. Skupština Vojvodine i Skupština Srbije su ta mesta i tu smo mi vrlo žestoka opozicija”, kazao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Slagalica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga