Kostreš: Srbija da se odluči da li želi u EU ili da bude ruska provincija

28 Oct 2016

"Deset godina se vrtimo u krug, pravimo korak ka EU pa dva unazad"

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da Srbija u procesu pristupanja Evropskoj uniji pravi “korak ka EU pa dva unazad” i zatražio da se što pre započne sa raspravom o donošenju novog ustava.

“Punih deset godina Srbija ne rešava svoje probleme, nego nastavlja da ih gura pod tepih. Deset godina se vrtimo u krug, pravimo korak ka EU pa dva unazad. Zato nije čudno što mladi sve više napuštaju ovu zemlju, tražeći ne samo bolji standard, nego i uređenije odnose u društvu”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da se odluči da li zaista ide ka evropskim integracijama ili ka tome da bude “ruska provincija”.

“Želimo da se Srbija modernizuje i razvija, ali i da se suoči sa sobom, sa svojom prošlošću i raščisti brojna pitanja. Dokle će se pitanjem Kosova blokirati evropski put Srbije? Može li se ova zemlja decentralizovati i uneti život u sve njene krajeve, ili će se na kraju svi njeni građani preseliti u dva grada?”, upitao je Kostreš.

“Kada će konačno biti vraćena puna autonomija Vojvodine? Kada će se prestati sa mitomanijom i promeniti odnos prema ratovima iz devedesetih i ratnim zločincima, a imenovati oni koji su za te ratove odgovorni? Hoćemo li menjati izborni sistem? To su samo neka od pitanja koja treba postaviti i raspraviti mirno, neostrašćeno, poštujući drugačiji stav i mišljenje. Mesto za to je Skupština Srbije”, naveo je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!