Kostreš: Regije ne smeju pocepati Vojvodinu

26 May 2009

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da se između usvajanja statuta i zako…

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da se između usvajanja statuta i zakona o nadležnostima Vojvodine ne sme stavljati znak jednakosti s najavljenim procesom regionalizacije.
U izjavi za “Dnevnik” on je istakao da vojvođanski statut ne sme da bude skrajnut zbog najave ustavnih promena, navodeći da i ne veruje da je to bila „nečija namera”, jer je reč o „dva različita procesa koja će pomoći Srbiji na putu ka evrointegracijama”.
– Nemam nikavih iluzija o tome da će usvajanje stauta i zakona o nadležnostima ići glatko, jer očigledno je da postoje velike razlike u gledanjima na to i u vladajućoj koaliciji. S druge strane, vojvođanska administracija ima platformu o ustavnom položaju Pokrajine i zalaže se za konačno definisanje autonomije i njenu ustavnu zaštitu. I mislim da će tu morati da se nađe kompris – istakao je Kostreš.
Po njegovim rečima, problemi u procesu usvajanja statuta nastali zbog toga što u Beogradu i centralnoj Srbiji postoje „dve škole mišljenja” o decentralizaciji vlasti i regionalizaciji, navodeći da su jedni spremni na promene sistema i razumeju tu potrebu, dok drugi imaju paničan strah od regionalizma.
– Zato ćemo imati dug i mučan posao do postizanja dogovora i o ustavnim promenama i o modelu regionalizacije. Ali je važno što se prvi put zahtevi za regionalizaciju čuju i iz svih drugih regija u Srbiji. Zato sam ipak optimista – kazao je Kostreš.
On je, međutim, odbacio ideje o uprosečavanju regiona, kako postojećih, tako i onih koji tek treba da se formiraju. Kostreš tvrdi da nema ništa protiv toga da i druge regije u Srbiji dobiju nadležnosti koje ima Vojvodina, ali upozorava na to da bi bilo neprihvatljivo bilo kakvo sužavanje vojvođanske autonomije. Naš sagovornik ocenjuje da bi najavljeni zakon o regionalnom razvoju, kojim se u Srbiji predviđa formiranje sedam statističkih regiona, bio pozitivan korak, ali samo ako je to prva faza u regionalizaciji zemlje.
– Bilo bi katastrofalno da se sve završi na tom zakonu, jer statistički regioni ne znače suštinsku regionalizaciju, koja podrazumeva rešavanje problema na najnižim nivoima vlasti. Valjda nikom nije cilj da se formiranjem novih regiona beogradizacija zameni novosadizacijom ili nišizacijom, kragujevacizacijom… – ukazao je Kostreš, dodavši da je veoma važno da se paralelno dešava i proces jačanja lokalne samouprave i vraćanje imovine opštinama i Pokrajini.
On je istakao da za njega i za LSV u predstojećem procesu regionalizacije neće biti prihvatljivo ni „bilo kakavo cepanje Vojvodine” na neke „veštačke regije”, ili, pak, ideje o pripajanju Pančeva Beogradu, niti eventualno formiranje manjinskih nacionalnih teritorijalnih autonomija na severu Pokrajine.
– Sve tekve ideje ćemo saseći u korenu, jer za nas nije prihvatljivo nikakvo cepanje Vojvodine, iako je takvih pokušaja već bilo – poručio je Kostreš.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!