Kostreš: Razgovori potrebni da Vojvodina ne bi postala problem

08 apr 2015

Za usvajanje Zakona o finansiranju potreba većina glasova poslanika u oba parlamenta

Liga socijaldemokrata Vojvodine je iznenađena, ali i obradovana najavom predsednika Vlade Srbije da će se u maju razgovarati o zakonu o finansiranju Vojvodine, izjavio je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. Kako je rekao u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-Televizije Vojvodine, „to pokazuje da sazreva svest da se o Vojvodini mora razgovarati kako ona ne bi postala problem“.

On je ocenio da je pitanje usvajanja zakona o finansiranju Vojvodine jedno od najkompleksnijih političkih pitanja danas u Srbiji, ne zbog same sadržine tog zakona, već zbog činjenice da povodom njega sve političke stranke i čitava politička javnost Srbije treba da se izjasni da li Vojvodina treba da postoji i koji stepen autonomije treba da konzumira.

On je napomenuo da je za usvajanje tog zakona potreba većina glasova poslanika i u pokrajinskom i u republičkom parlamentu, odnosno saglasnost većine činilaca na političkoj sceni.

„Mi smo još 2006. godine kada je usvojen Ustav rekli da je on loš i da će nam se svima vratiti kao bumerang. Ne samo zbog pitanja autonomije Vojvodine, već i zbog njegove neuklopljivosti u pravni sistem Evropske unije, kao i zbog mnogih drugih stvari“, kazao je Kostreš.

On je dodao da ustavno-pravni položaj Vojvodine treba menjati, ali da, dok se za to ne stvore uslovi, treba doneti zakon o finansiranju pokrajine.

„Stav Lige je da Vojvodina treba da ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, kao i imovinu zagarantovanu ustavom. Predlog rešenja zakona o finansiranju koji smo napravili zajedno sa Demokratskom strankom i Savezom vojvođanskih Mađara svakako je ispod toga i minimum je na koji možemo da pristanemo, ali verujemo da je to maksimum koji u ovom momentu može da se postigne“, ukazao je.

Kostreš je rekao da LSV nema nikakvu posebnu komunikaciju sa Srpskom naprednom strankom, ali da je spremna da razgovara i sarađuje sa svima koji su žele da prihvate program Lige, pa i sa SNS.

On je naveo da je DS u prethodnom periodu prihvatila neke ideje LSV-a i da su zato u pokrajinskom parlamentu usvojene deklaracije o neophodnosti rešenja ustavno-pravnog položaja Vojvodine i o obeštećenju Vojvodine po pitanju privatizacije Naftne industrije Srbije.

Kostreš je rekao da će nakon sledećih pokrajinskih izbora, koji moraju da se održe u narednih godinu dana, LSV sigurno najpre pokušati da napravi saradnju sa DS-om i SVM-om koji su njeni tradicionalni partneri, ali da ne isključuje mogućnost saradnje sa SNS.

„Ne možemo da sarađujemo sa anticivilizacijskim strankama. SNS nije anticivilizacijska stranka“, ocenio je sagovornik RTV-a.

Zamenik predsednika LSV je izrazio uverenje da će ta stranka nakon izbora formirati pokrajinsku Vladu.

„Mi ćemo formirati Vladu, zajedno sa ostalima. Liga će diktirati uslove“, kazao je Kostreš, uz ocenu da takav optimizam formira na osnovu nekih istraživanja javnog mnjenja, kao i rezultata prethodnih izbora „koji pokazuju da Liga stalno raste“ u biračkom telu.

On je rekao da je za LSV svejedno kada će biti izbori i ocenio da pokrajinski i lokalni izbori treba da budu u istom dan jer je besmisleno da se na glasanje izlazi „na svaka dva meseca“.

Govoreći o Ligi paora koju je LSV nedavno osnovala, Kostreš je rekao da tu organizaciju čine članovi stranke koji žive od poljoprivrede. On je dodao da će ona imati ulogu savetnika poslanicima LSV po pitanju sela i agrara.

„Vojvođansko selo je u teškoj poziciji, socijalna primanja su veća od poljoprivrednih penzija. Izgleda kao da se više isplati da ceo život budete socijalni slučaj i ništa ne radite, nego da vredno radite čitav radni vek i onda dobijate takvu malu penziju“, naveo je.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!