Kostreš: Procesuirati i političke nalogodavce paljenja ambasada

11 jula 2017

"Takav nalog morao je doći iz samoga vrha vlasti"

Generalni sekretar Lige sociajldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš poručio je da je veoma važno država pronađe, imenuje i procesuira političke nalogodavce paljenja ambasada pre devet i po godina u Beogradu.

„Taj 21. februar 2008. kada su zapaljene ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke, a kamenovane hrvatska i turska ambasada, ogromna je ljaga na obrazu Republike Srbije„, istakao je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je ocenio da činjenice da je posle skoro jedne decenije ponavlja suđenje optuženima i da je tek ovih dana podignuta i optužnica policijskim generalima zbog povlačenja policije pred huliganima, dodatno kvare sliku Srbije i pred svetom i pred samom sobom.

„Ujedno, ta sporost je najveće moguće ohrabrenje svima koji bi sutra ponovo palili ambasade„, ukazao je.

Kostreš napominje i da policijski generali odluke o povlačenju i ostavljanju ambasada bez zaštite oko pola sata ne donose po svom nahođenju, već da je takav nalog „morao doći iz samoga vrha vlasti, od premijera, njegovog ili kabineta ministra unutrašnjih poslova“, zbog čega smatra da bi odatle trebalo krenuti sa istragom o političkim nalogodavcima.

„Ukoliko ne budu procesuirani i politički nalogodavci paljenja i kamenovanja ambasada , pre ili kasnije, ovakva sramota bi mogla da nam se ponovi“, upozorio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!