Kostreš: Politički nalogodavci paljenja ambasada ne smeju izbeći kaznu

26 Sep 2017

“Nedopustivo je da je posle skoro deceniju i dalje nepoznato ko su bili politički kreatori i nalogodavci velike sramote koja je naneta Srbiji"

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas sve nadležne državne organe da precizno utvrde i imenuju političke nalogodavce paljenja ambasada SAD i Nemačke pre skoro deset godina, kako bi i oni bili procesuirani.

“Paljene ambasada SAD i Nemačke, kao i kamenovanje još nekoliko ambasada drugih država, nakon mitinga ‘Kosovo je Srbija’ 21. februara 2008. je ogromna sramota Srbije u svetu. A vesti da je od predsednika Srbije pre nekoliko dana u Stejt departmentu traženo objašnjenje o tome, svedoče da je reč o smetnji u unapređenju odnosa sa tim zemljama koja još nije otklonjena”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da je “nedopustivo” da je posle skoro deceniju i dalje nepoznato ko su bili politički kreatori i nalogodavci velike sramote koja je naneta Srbiji.

“Tim pre jer odluke o povlačenju i ostavljanju ambasada bez zaštite oko pola sata, policijski generali ne donose po svom nahođenju. To im je moralo biti naloženo iz samoga vrha vlasti. Recimo, od premijera, njegovog ili kabineta ministra unutrašnjih poslova. I bilo bi logično da istraga o političkim nalogodavcima krene upravo odatle”, ocenio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, činjenica da je posle skoro jedne decenije u toku ponovljeno suđenje optuženima, kao i da je tek nedavno podignuta i optužnica protiv nekolicine policijskih zvaničnika zbog povlačenja policije pred huliganima, tu sramotu Srbije čini još većom.

“Ujedno, to predstavlja najveće moguće ohrabrenje svima koji bi sutra ponovo palili ambasade. A ukoliko ne budu procesuirani i politički nalogodavci, biće i ko da im to naredi. Zato politički nalogodavci paljenja ambasada ne smeju izbeći kaznu”, naveo je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!