Kostreš: Pokrajinska vlada da postavi pitanja Vladi Srbije ključna za građane

"Ako odgovori izostanu, biće jasno da vojvođanske institucije služe kao mimikrija za sve jaču centralizaciju zemlje"

18. sep 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas Pokrajinsku vladu da sutrašnji sastanak sa Republičkom vladom iskoristi kako bi dobila barem nekoliko od mnogih odgovora važnih za građane u Vojvodini, ali i celoj Srbiji.

Kostreš je pokrajinskim vlastima sugerisao da postave pitanja kada će izmeniti sva loša rešenja u Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom koja idu na štetu trudnica, porodilja i porodica sa malom decom, te kada će umesto ulaganja u nabavku ‘migova’ vlast omogućiti da đaci u Srbiji dobiju besplatne udžbenike.

On je naveo da za nabavku polovnih udžbenika, svesaka i školskog pribora, roditelji sa dvoje školske dece treba da izdvoje oko 30 hiljada dinara, zapitavši odakle da to učine.

On je zatražio od predstavnika Pokrajinske vlade da kolege iz Vlade Srbije pitaju i kako je moguće da gorivo poskupljuje, a cena nafte u svetu pada i dokle će biti moguće da NIS Gaspromnjeft, kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo visoke cene goriva, vadi naftu u Srbiji uz najnižu rudnu rentu u Evropi od svega tri odsto.

Kostreš je zatražio i da pokrajinski zvaničnici pitaju kada će država predočiti uslove pod kojima će raditi kompanija Tenis, kao i ekonomske i ekološke posledice koje će to izazvati.

„Budući da je vrednost njihove investicije značajno manja od najavljivane, da li će prestati da im se daje zemlja u dugoročni zakup i da li će biti izmenjen ugovor u korist zaštite vojvođanskih poljoprivrednika? Kako će se, s obzirom na loš glas koji prati ovu kompaniju, zaštititi prava radnika na farmama? Kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta u okolini farmi za uzgoj tovljenika“, zapitao je funkcioner LSV.

Kostreš je ocenio i da će, ukoliko odgovori na ova pitanja sutra izostanu, biti potpuno jasno da se uvažavanje Pokrajinske vlade i vojvođanskih institucija „samo fingira i da služi kao mimikrija za sve jaču centralizaciju zemlje“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga