Kostreš: NIS ugrožava naselja i ljude bušotinama, država da raskine Energetski sporazum sa Rusijom

"Srbija na putu kojim su neke države stigle do položaja kolonija"

22. sep 2018

Loga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da NIS ugrožava mesta i ljude bušotinama po najnižoj rudnoj renti u Evropi, te pozvala državne organe da revidiraju ili raskinu Eneregtski sporazum sa Rusojom.

Povodom nesreće u kojoj su tri osobe povređene kada se zapalila NIS-ova platforma za vađenje nafte u Bradarcu kod Požarevca, generalni sekretar LSV Bojan Kostreš ocenio je da nije isključeno da se nešto slično dogodi i na bušotinama u Turiji, Elemiru ili Mokrinu.

„Uz svu štetu koju imaju oni kojima kuće pucaju, kojima NIS-ova teška mašinerija razvaljuje puteve, preti im i ovakva opasnost i to za uvredljivo malu, najnižu rudnu rentu u Evropi“, istakao je Kostreš u saopštenju za javnost.

On napominje da građani Srbije trpe ogromnu štetu zbog nepovoljnog Energetskog sporazuma koji je država potpisala sa Rusijom „i takoreći poklonila naša mineralna bogatstva ruskoj kompaniji Gasprom njeft“.

„Ako postoji nešto što je obeštećenje građana naše zemlje za ovako beskrupuloznu eksploataciju čime su Rusi kompenzovalo gubitke koje država trpi zbog ovako niske rudne rente od 3%, kada se u svetu ona kreće I do 20 ili 30%, neka to ova Vlada predoči javnosti“, poručio je Kostreš, dodavši da u protivnom nadležne institucije moraju da revidiraju taj ugovor, kako ne bi bio na štetu naših građana, ili da ga raskinu.

On je ocenio i da pravac u kome se kreće Srbija rasprodavanjem mineralnih sirovina po neprimereno niskim cenama „podseća na put kojim su neke države stigle do položaja kolonija“.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se to na vreme zaustavi“, poručio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijalog
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga