Kostreš: Ne mogu spomenike imati i Đinđić i Milošević

13 mar 2018

"Pokušaj da se zaboravi da je Milošević Srbiju uveo u ratove, bedu, poniženja, hiperinflaciju, raseljavanja i izbegličke kolone, centralizam, krađu izbora i politička ubistva"

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da i “sama pomisao” da bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević dobije spomenik, ulicu ili da se nešto po njemu nazove, predstavlja “veliku i nedopustivu uvredu” za sve žrtve njegove vladavine.

“Izostankom lustracije za koju smo se uporno godinama borili i borimo, ovo društvo je došlo u poziciju da se ponovo suočava sa pokušajem restauracije Miloševićeve politike i čitavog aparata njegovih saradnika. Ovo insistiranje da Milošević dobije spomenik, može se shvatiti samo i isključivo kao još jedan pokušaj relativizacije i prekrajanja istorije i patnji građanki i građana”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je reč o pokušaju da se zaboravi da je Milošević Srbiju uveo u ratove, bedu, poniženja, hiperinflaciju, bonove za hleb, redove za gorivo, paravojske, raseljavanja i izbegličke kolone, pljačku društvene imovine, centralizam, krađu izbora i politička ubistva.

“Svako ko je jednom video spomenik Ivanu Stamboliću i mesto na kojem je on ubijen, zna da je jedino mesto koje Milošević zaslužuje pod drvetom, u svom dvorištu”, poručio je Kostreš.

Dodao je da ne mogu spomenike imati i u atentatu ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić i Slobodan Milošević i rekao da je sama ideja da je tako nešto moguće, posledica izostanka suočavanja sa prošlošću.

“Isto tako ni Milan Nedić ne može imati spomenik u zemlji koja je dala nebrojene heroje i hiljade života u borbi protiv nacizma i fašizma. A ima i takvih inicijativa. Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila i biće tu da to spreči”, poručio je Kostreš.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!