Kostreš (LSV): Fašisti Šešelju suditi u Srbiji za zločine iz devedesetih godina

17 mar 2018

“Nismo i nikada nećemo zaboraviti na sve ono što su Šešelj i njegovi radikali radili u Vojvodini"

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas od nadležnih državnih organa da procesuiraju predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, zbog zločina počinjenih tokom devedesetih godina prošlog veka u Vojvodini.

“Nismo i nikada nećemo zaboraviti na sve ono što su Šešelj i njegovi radikali radili u Vojvodini tokom devedesetih godina 20. veka na zastrašivanju i proterivanju nesrpskog stanovništva iz naše multietničke pokrajine. Reč je o zločinima koji ne zastarevaju, a za koje nikada niko nije odgovarao. Šešelju je mesto na optuženičkoj klupi, a ne u medijima i skupštini”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je najoštrije osudio Šešeljeve izjave da će, ukoliko dođe na vlast, pomilovati ubice premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i izjave o “stranim špijunima” i “izdajnicima” u srpskoj politici.

“Šešeljevi maniri su veoma dobro poznati još iz devedesetih godina. Sejanje mržnje, nasilje i lov na takozvane neprijatelje države, samo su neki od primera duboko protivustavnog i protivzakonitog delovanja ovog fašističkog političara, za koje on u Srbiji nikada nije odgovarao pred domaćim pravosuđem”, kazao je Kostreš.

Podsetio je da je Šešeljev rečnik u velikoj meri podgrevao međunacionalnu mržnju na prostorima bivše Jugoslavije.

“Ta etnička mržnja dovela je do ratova, desetina hiljada ubijenih, miliona unesrećenih. Ratovi su devastirali ekonomiju, a Srbija je od srednje razvijene evropske države stigla do samog dna, zbog čega iz nje građani beže glavom bez obzira”, naveo je Kostreš.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!