Kostreš: Krivci za Energetski sporazum će odgovarati, obeštetiti Vojvodinu

11 Sep 2017

“Sa žaljenjem konstatujemo da Pokrajinska vlada i parlament ćute na ovo ignorisanje i ponižavanje njenih institucija"

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavo je danas da će “pre ili kasnije” odgovarati oni koji su krivci za loš Energetski sporazum sa Rusijom i dodao da LSV neće odustati od zahteva da se Vojvodina obešteti zbog prodaje Naftne industrije Srbije (NIS), čiji je glavni deo činilo nekadašnje vojvođansko preduzeće Naftagas.

“Uvereni smo da će pre ili kasnije odgovarati oni koji su pristali na to da ovakvim sporazumom nanesu štetu svojoj zemlji ili nisu učinili dovoljno da se sporazum preispita i šteta zaustavi. Isto tako, godinama se borimo za to da se Vojvodina obešteti za prodaju Naftagasa, ali i da republička vlast prestane da omalovažava pokrajinske institucije”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Posetio je Vladu Srbije da joj je Skupština Vojvodine pre skoro tri godine uputila Informaciju o potrebi obeštećenja Vojvodine po osnovu ulaganja građana u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a na njenoj teritoriji, o kojoj se još nije izjasnila.

“Ujedno, sa žaljenjem konstatujemo da Pokrajinska vlada i parlament ćute na ovo ignorisanje i ponižavanje njenih institucija, uprkos činjenici da je sada ista vladajuća većina i na pokrajinskom i na republičkom nivou”, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, Energetskim sporazumom NIS je poklonjen u bescenje, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom crpi naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a sedam puta nižoj nego u Ruskoj Federaciji, a isto tako gospodari i sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini.

“Od obećanja o Južnom toku i milionima koje će Srbija inkasirati ostale su dve cevi u Šajkašu. Od obećanja da Kosovo neće biti nezavisno, takođe, ništa. Na sve to smo upozoravali odbijajući da glasamo za Energetski sporazum septembra 2008. i organizujući tada proteste pred rafinerijama u Vojvodini, ali i svih ovih godina. Devet godina se borimo protiv lošeg Energetskog sporazuma i nismo se umorili”, poručio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!