Kostreš: Kada će gorivo prestati da poskupljuje?

"Kako je i dokle će biti moguće da sirova nafta u svetu pojeftini, da je dinar stabilan, a da cena goriva raste”

17. sep 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas Vladu Srbije, a pre svega ministre energetike i finansija Aleksandra Antića i Sinišu Malog, da javnosti saopšte kada će gorivo u Srbiji prestati da poskupljuje i šta tačno čine da bi ono pojeftinilo.

“Tokom godinu dana, benzin je poskupeo za više od 12, a dizel više od 16 dinara, a vlast uporno ćuti. Kako je i dokle će biti moguće da sirova nafta u svetu pojeftini, da je dinar stabilan, a da cena goriva raste”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je pre tri meseca, kada su se građani pobunili zbog toga što imaju maltene najniže plate u Evropi a plaćaju gotovo najskuplje gorivo, ministar Antić izjavio da se „nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji“ i poručio da „ukoliko do toga ne dođe postoji mogućnost da i vlada preduzme određene mere“.

“Nije učinio ništa. Naprotiv, od tada je gorivo već drugi put poskupelo. Prošli put između dinar i dva u avgustu i sada, prošle nedelje, oko pola dinara. Šta bi tek bilo da cena goriva u svetu raste?”, upitao je Kostreš

Dodao je da zahvatanja države od svake litre goriva čine preko 50 odsto i postavio pitanje Antiću i Malom kada nameravaju da ta zahvatanja umanje.

“Takođe, dužni su da građanima objasne i zašto je, kako je i dokle će biti moguće da NIS Gaspromnjeft, kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva – vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, takozvanu rudnu rentu u Evropi od svega tri odsto”, naveo je Kostreš.

Podsetio je da je ta prošlu godinu završila sa 200 miliona evra većom neto dobiti u odnosu na 2016, a tom uspehu je svakako doprinelo to što je NIS najveći veleprodavac u Srbiji i “praktično diktira cene i za druge učesnike na tržištu u veleprodaji i maloprodaji, na teret potrošača”.

“Pozivamo vlast da redefiniše Energetski sporazum i da i na taj način zaštiti i pomogne svoje građane”, kazao je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga