Kostreš: Kada će crkva platiti porez na šume, njive i poslovne prostore?

"Dokle će država imati dvostruke aršine prema crkvi i svojim građanima?”

14. jan 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i ministra finansija Sinišu Malog da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i, ako nije, kada će početi.

“Dokle će država da se odriče poreza na sve te hiljade hektara i kvadratnih metara? I dokle će država imati dvostruke aršine prema crkvi i svojim građanima?”, upitao je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je podsetio Ružića i Malog da su prošle dve godine otkako je je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej obavestio javnost da crkva neće plaćati porez dok joj ne bude vraćena sva imovina.

“Podsećamo ministre i na to da je, prema rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića, u procesu konfesionalne restitucije crkvama već vraćeno preko 90 odsto imovine, odnosno pravo svojine na ukupno 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, kao i 91.000 kvadratnih metara objekata koji su sada u posedu crkava i verskih zajednica”, precizirao je Kostreš.

Obajsnio je da LSV ne traži da crkva plaća porez nad sakralnim objektima, odnosno crkvama, ali je ocenio da je “krajnje nepravedno” to da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

“Crkva bi trebalo vernike pozove da plaćaju porez i da im da lični primer. Umesto da zemlji u kojoj je svako treće dete na ivici siromaštva odbija da plati porez, a pritom uzima pare iz budžeta kako bi platila doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenika, crkva bi trebalo da predoči koliko je poreza platila, koliko je novca otišlo u lokalne budžete i koliko je škola i bolnica od toga sagrađeno”, kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, država “nema pravo da ćuti na ovu nepravdu” i da se odriče novca koji bi mogla da upotrebi za intenzivniju borbu protiv nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta i pristojne plate kako bi se zaustavio odlazak mladih.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dobro došli!
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga