Kostreš: Decenija štetnog Energetskog sporazuma, zaustavite pljačku

“Taj dokument je bio i ostao, čitavu deceniju, pravni osnov za pljačku ove zemlje, a naročito Vojvodine"

10. sep 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas, povodom desete godišnjice otkako je Skupština Srbije ratifikovala Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, da je jasno da od tog sporazuma Srbija ima samo štete.

“Taj dokument je bio i ostao, čitavu deceniju, pravni osnov za pljačku ove zemlje, a naročito Vojvodine. Upravo na to smo upozoravali najpre u protestima 2008. godine skandirajući: ‘Prodali ste NIS, prodali ste NAS’ i glasajući u parlamentu protiv tog sporazuma”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je pozvao vlast u Srbiji “da prestane da štiti ruske interese umesto interesa svojih građana” i da barem preispita energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, ako je suviše komplikovano da se on raskine.

“Naftna industrja Srbije (NIS), procenjena na 2,2 milijarde evra, i to bez računanja rezervi nafte i gasa vrednih sedam milijardi evra, prodata je za svega 400 miliona evra. Od obećanja da Kosovo neće biti nezavisno i da ćemo dobiti gasovod Južni tok, koji će od tranzitnih taksi godišnje puniti republički budžet sa 200 miliona evra – nije bilo ništa”, naveo je Kostreš.

Dodao je da, pored toga, umesto zakonskih sedam, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom crpi domaću naftu uz naknadu, odnosno rudnu rentu od svega tri odsto, dok ona u u Hrvatskoj iznosi 10 odsto, u Mađarskoj 12, u Bugarskoj 12,5, Sloveniji 18, a u Rusiji i do 22 odsto.

“Samo na toj razlici, što rudnu rentu plaćaju tri umesto zakonskih sedam odsto, od 2009. do 2016. godine oštetili su našu zemlju za više od 200 miliona dolara. Taj novac je otet iz budžeta svih građana ove zemlje, a pre svega iz budžeta Srbobrana, Elemira, Kikinde i drugih mesta gde se gaze njive i razara infrastruktura, dok se buši i vadi bogatstvo koje je trebalo da ostavimo svojoj deci”, kazao je Kostreš.

On je upitao dokle će biti moguće da druge države čuvaju svoje neobnovljive resurse, a Srbija ih poklanja kompaniji koja je prošle godine ostvarila 80 odsto veću dobit nego 2016, odnosno oko 200 miliona evra.

“I sve to dok naši građani, sa maltene najnižim platama u Evropi, plaćaju gotovo najskuplje gorivo”, rekao je Kostreš.

On je upitao i kako je moguće da NIS raspolaže i sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini.

“U proteklih deset godina insistirali smo i na utvrđivanju odgovornosti za one koji su pristali na to da ovakvim sporazumom nanesu štetu svojoj zemlji ili nisu učinili dovoljno da se on preispita i šteta zaustavi. Insistirali smo i na tome da se Vojvodina obešteti zbog prodaje njenog Naftagasa. Nismo se umorili i nećemo stati dok tako ne bude”, ponovio je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga