Kostreš: Crkva da plati porez i kamate na imovinu kao što plaćaju građani

18 Sep 2017

"Crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje"

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da je “krajnje nepravedno” da građani imaju obavezu i rok da plate porez na imovinu, a crkva i dalje javno odbija da plati taj porez.

“Zato pozivamo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo finansija da prilikom najavljenog popisa nepokretnosti u 40 lokalnih samouprava sa ciljem da se utvrdi ko ne plaća porez, obavezno imaju u vidu i tu imovinu”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, više je nego nepravedno da se građanima obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za jedini stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

“Naredno pitanje za oba ministarstva jeste da li će se i crkvi obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada, budući da takav aršin važi za građane, od čijeg poreza se još i izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika”, upitao je Kostreš.

On je dodao da LSV podsebno skreće pažnju Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi i na detalj da crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!