Korhec: Vojvodina može tužiti Srbiju Ustavnom sudu

16 May 2009

Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec izjavio je da Vojvodina ima pravnu moguć…

Tamaš KorhecPokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec izjavio je da Vojvodina ima pravnu mogućnost da Ustavnom sudom Srbije tuži republičke organe zbog kršenja odredbi Ustava o prenosu nadležnosti na Pokrajinu i donošenja Statuta, ali da to ne bi dalo rezultate.
Korhec je u intervjuu za današnji “Dnevnik” rekao da Ustav sadrži normu po kojoj se Pokrajina može tužbom obratiti Ustavnom sudu protiv svih akata republičkih organa kojima se ograničavaju Ustavom garantovana prava Vojvodine i da to nije sporno.
“Pitanje je šta bi Ustavni sud Srbije (USS) tim povodom mogao učiniti, odnosno koji je to mehanizam koji bi mogao pokrenuti, osim što bi utvrdio da kršenja Ustava ima ili ne. Naime, iako u Ustavu piše da je odluka USS-a konačna i opšteobavezujuća za sve državne organe, pitanje je šta bi se desilo ako bi ta odluka, recimo, obavezala republički parlament da donese zakon o nadležnostima Vojvodine za mesec dana”, rekao je Korhec.
Prema njegovim rečima, aktuelni Ustav “nije krojen po meri Vojvođana”, ali izgleda da jedino u Vojvodini postoji želja da se on primenjuje, zbog čega sumnja da bi bio efikasan i eventualni pokušaj Pokrajine da preko USS-a reši problem “protivustavnog stanja” kad je reč o statutu.
“Ne vidim kako se može naterati Skupština Srbije da se povinuje odluci USS-a. Pošto su ovde već prekršeni osnovni elementi pravne države, niko nam ne garantuje da se to ne bi moglo uraditi i u drugom koraku”, naveo je Korhec.
Dodao je da bi bilo “apsurdno i neprirodno” da se tužbama preko USS-a rešavaju nesporazumi unutar praktično identične koalicije, koja je na vlasti i na pokrajinskom i na republičkom nivou.
“To bi značilo priznavanje nesposobnosti naše koalicije da ovo pitanje reši”, rekao je Korhec i konstatovao da se mogućnost tužbe Ustavnom sudu na pokrajinskom nivou ni ne razmatra, zbog sumnje da bi se na taj način zaista obezbedila primena važećeg Ustava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!