Korhec: Široka autonomija smanjuje separatističke tendencije

24 sep 2014

Korhec izrazio zadovoljstvo jer su Škotlanđani rekli "ne"

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec ocenio je da će široka autonomija doprineti smanjenju snaga pokreta otcepljenja.

Korhec je u autorskom tekstu za vojvođanske medije na mađarskom jeziku podsetio na rezultate referenduma u Škotskoj, gde je „uz veliki odziv birača pobedila autonomija naspram otcepljenju“ i izrazio zadovoljstvo zbog toga što su Škotlanđani rekli „ne“ otcepljenju, kao što su isto uradili 1995. godine i stanovnici pokrajine Kvebek, glasajući za ostajanje unutar Kanade.

„I tada je pobedila autonomija naspram tendencija za formiranje nacionalne države. Više puta je dokazana moja teza da široka autonomija, formirana na osnovu saglasnosti po ceni kompromisa neće da ojača, već će da isprazni i da smanjuje separatističke tendecije“, navodi se u Korhecovom tekstu koji je objavio portal na mađarskom jeziku „Vajdasag Ma“ (Vojvodina danas).

Korhec je u njemu postavio pitanje kakva bi bila sudbina Kosova, da je državni vrh Srbije seo na suštinske pregovore sa Rugovom o ustavnom položaju pokrajine i o predaji vlasti kosovskim Albancima.

(Autonomija, Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!