Korhec: Postao sam persona non grata za SVM

17 apr 2015

Ištvan Pastor odbacio navode Korheca

Bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je da je postao persona non grata u očima Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Nacionalnog saveta Mađara.

Korhec je u intervjuu za nedeljnik na mađarskom jeziku „Családi Kör“ (Porodični krug) rekao da njegovo ime gotovo da ne sme da se pomene u medijima osnovanim od strane Nacionalnog saveta Mađara.

Prema njegovim rečima, Jene Hajnal (Hajnal Jenő) jeste zvanični predsednik Nacionalnog saveta ali je neformalna predsednica Ildiko Lovaš (Lovas Ildikó), koja ima bezrezervnu podršku lidera SVM Ištvana Pastora (Pásztor István).

Korhec je objasnio  da nije prihvatio da i u drugom mandatu bude na čelu nacionalnog saveta, jer je osetio da od strane SVM-a i predsednika te partije ne uživa podršku koju je uživao ranije.

Dodao je da ga najviše “boli” to što je polovina vodećih ljudi Nacionalnog saveta iz vremena njegovog mandata odstranjena iz tog tela, iako je reč o članovima SVM-a.

Korhec je naveo da programi započeti u njegovo vreme padaju u vodu, iako Nacionalni savet „nikada nije imao ovoliko novca”, jer je on ostavio “punu kasu”.

Pastor: Šokantne optužbe Korheca

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je danas da deluje šokantno serija optužbi, žestina i povređenost bivšeg predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca.

Korhec je u današnjem intervjuu za nedeljnik na mađarskom jeziku „Családi Kör“ (Porodični krug) izjavio da je postao persona non grata u očima SVM i Nacionalnog saveta Mađara.

Pastor je u svom reagovanju istakao da je Korhec istaknuti član javnog života vojvođanskih Mađara i da za svoju karijeru prvenstveno može da zahvali Savezu vojvođanskih Mađara, koji mu je, kako je naveo, obezbedio da od 2000. godine neprekidno bude pozicioniran na najvišim javnim funkcijama.

Predsednik SVM je dodao i da je Korheca više puta javno pozivao da i posle 2014. godine nastavi da obavlja funkciju predsednika Nacionalnog saveta Mađara, što je on odbio, izjavivši da želi da se „politički penzioniše“.

Pastor je odbacio i navode Korheca da mu je zabranjen pristup medijima koje je osnovao Savet i napomenuo da to dokazuju objavljeni članci i učešće Korheca u televizijskim emisijama.

„Sa moje strane ja sam Korheca smatrao za dominantnog člana naše zajednice i u periodu, kada je on sebe definisao kao političkog penzionera, i zbog toga sam ga, kao i u ranijem periodu, pozivao na sve naše događaje. Pre mesec dana sam ga lično zvao na sastanak na kojem smo se dogovorili da ćemo razgovore o temama o kojima smo razgovarali, kada smo utvrdili pravce moguće saradnje po stručnim pitanjima, nastaviti u roku od dve do tri nedelje. Umesto nastavka ove saradnje i dijaloga Korhec se očito odlučio na objavljivanje serije intervjua“, naveo je Pastor.

Predsednik SVM je poručio i da svako ima pravo na ličnu uvredljivost i emocije, ali da je prilikom konsultacija oko kandidata za članove nacionalnog saveta uvažavao primenjene principe.

Pastor je ukazao i da će SVM i u narednom periodu učiniti sve da pomaže rad Nacionalnog saveta Mađara, podrazumevajući pod tim i nastavak realizacije dogovora koji je sklopljen sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, čime je, kako je dodao, obezbeđeno da taj savet u četvorogodišnjem periodu do 2014. godine postane uspešan, čemu je svojim marljivošću i radom dao doprinos i Korhec.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!