Korhec: Odluka Pastora vodi razdoru u mađarskoj zajednici

19 jan 2016

Samovolja u SVM jača od Statuta stranke

Jedan od osnivača Mađarskog pokreta (MP) Tamaš Korhec izjavio je da današnja izjava predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora vodi ka novom razdoru unutar mađarske zajednice. Ištvan Pastor izjavio je danas da je Predsedništvo SVM donelo odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv svih osnivača i članova civilne organizacije Mađarski pokret koji su ujedno i članovi te stranke.

Tamaš Korhec je za RTV rekao da MP od svojeg osnivanja stalno apeluje na potrebu dijaloga u okviru mađarske zajednice, za potrebu izgradnje što šireg konsenzusa među društvenim činiocima u, kako je ocenio, kriznim trenucima, koje preživljava ta zajednica.

„Nažalost, najnovija odluka nas nije iznenadila, ali jeste rastužila, jer ponovo ide u cilju razdora u okviru zajednice. Ide ka otežavanju i komunikacije i na tragu je dosadašnjih mera koje je Ištvan Pastor preuzeo, a koje se tiču isključivanja iz stranke, ograđivanja od dijaloga i reperkusije protiv članova Mađarskog pokreta“, istakao je Korhec.

On je dodao i da je to unutarstranačko pitanje i odbacio tvrdnje da je razlog za pokretanje disciplinskog postupka Statut SVM.

„Statut SVM je jasan i tu nema nikakvog pitanja da li je to razlog za isljučivanje, ali izgleda da je samovolja u stranci jača od samog Statuta. Na ovakav način pretiti članovima SVM, kojih sada u Mađarskom pokretu ima više stotina, nije dobra vest“, kazao je Korhec.

Prema njegovim rečima, ne postoji potreba da neko ko je istovremeno član MP i SVM mora da izlazi iz stranke.

„Jer, da smo osnivali političku stranku to pitanje bi se aktuelizovalo i ranije. Namerno smo hteli da budemo otvoreni prema članovima različitih političkih stranaka, koji su i u Mađarskom pokretu, ali isključivo SVM je krenuo ovim putem“, naveo je Korhec.

Osnivač MP je ocenio i da od strane Pastora postoji strah u odnosu na Mađarski pokret.

„Sve što se dešavalo od septembra prošle godine ukazuje da se bez razloga u MP vidi najveća opasnost za stranku“, kazao je Korhec.

Na pitanje da li očekuje da će se desiti političke promene u Subotici, s obzirom na to da je gradonačelnik tog grada Jene Maglai član MP, Korhec je ocenio da bi SVM, da je u prilici, sigurno smenio Maglaija.

„Očigledno je da SVM nema partnere u koaliciji za takvu odluku i ja ne verujem da će biti previranja u Subotici pre izbora“, rekao je Korhec.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!