Korhec: Napadnuti mladi Mađari u Temerinu

27 jan 2010

Nasilnici su u Temerinu na nacionalnoj osnovi napali dvojicu mladića mađarske nacionalnosti, saopštio je večer…

Tamaš KorhecNasilnici su u Temerinu na nacionalnoj osnovi napali dvojicu mladića mađarske nacionalnosti, saopštio je večeras vojvođanski sekretar za nacionalne manjine Tamaš Korhec.
Korhec je agenciji Beta rekao da su se u Temerinu u roku od devet dana desila dva napada na mladiće mađarske nacionalnosti starosti od oko 20 godina koje su grupe, takođe mladih, nasilnika prvo pitali svoje žrtve koje su nacionalnosti pa ih potom pretukli.
Pokrajinski sekretar je danas Temerinu posetio povređene mladiće. On je naveo da je policija identifikovala napadače u prvom slučaju, dok za drugom grupom nasilnika još traga.
Korhec se založio za strože kazne za ekstremiste koji izazivaju incidente na nacionalnoj osnovi.
„Mislim da novčane kazne nisu dovoljna sankcija za ovakve slučajeve. Naprotiv, takve kazne samo ohrabruju nasilnike da nastave nasilje na etničkoj osnovi“, rekao je Korhec.
Podsetio je da Vlada Vojvodine već pet godina radi na promociji različitih programa tolerancije i međusobnog uvazavanja, koji su namenjeni deci školskog uzrasta.
Prema njegovom mišljenju, u Vojvodini se sigurno dešava još napada na nacionalnoj osnovi kao što su napadi u Temerinu, ali ih oštećeni iz straha ne prijavljuju.
„Broj ekstremnih grupa sigurno je mali, ali ako ih na vreme ne izolujemo ili ne kaznimo na odgovarajući način, oni će se osiliti poput fudbalskih huligana“, kazao je Korhec.
Dodao je da je u Temerinu već duže vreme u toku „rat grafitima mržnje“ i zatražio od državnih organa i od javnosti da reaguju na ovakve pojave.
„Otišao sam baš danas u Temerin, kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na holokaust, da još jednom pošaljemo poruku o štetnosti međunacionalne mržnje i isključivosti“, objasnio je Korhec.
Opština Temerin je etnički mešovita i naseljena je uglavnom Srbima i Mađarima. U toj opštini i ranije je bilo incidenata na međunacionalnoj osnovi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!