Korhec: Nacionalni savet pritiska medije, ali ni novinari se ne bune

23 apr 2015

Tvrdi da ne želi da bude predsednik SVM-a

Bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je da je na toj funkciji prema medijima “morao da čini” stvari s kojima se nije slagao, ali je dodao da se ni novinari ne bune protiv takve situacije.

Korhec je u intervjuu za nedeljnik na mađarskom jeziku “Porodični krug” (Čaladi ker) rekao da on nije vršio pritisak na medije, ali su “po svemu sudeći” to činili “drugi”. “Mediji i novinari se baš i nisu bunili protiv toga”, rekao je Korhec. Prema njegovim rečima, većina zaposlenih u listovima Mađar so i Het Nap, kao i na Radioteleviziji Panon “prihvataju ovakvo stanje iz ovog ili onog razloga”.

On je ocenio da se stanje u medijima na mađarskom ne može posmatrati odvojeno od opšteg stanja medija na srpskom jeziku. “Želeo bih da Mađar So ili RTV Panon otvore prozor ka javnosti gde bi se mogli ukrštati argumenti”, kazao je Korhec.

U vezi sa smenjivanjem Čabe Presburgera sa pozicije glavnog urednika lista “Mađar so” 2011. godine, on je rekao da je “na osnovu činjenica” bio ubeđen u to da je Presburger činio “krupne greške”. “Ali nisam mislio da njega po svaku cenu treba udaljiti“, rekao je Korhec.

Dodao je da nema ambiciju da bude predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), jer nikada nije ni bio član te partije, ali je ocenio da je unutar stranke potrebno pokrenuti dijalog, između ostalog i o tome koliko je u stranci prisutan autoritarni princip.

Korhec je ocenio da su SVM i Nacionalni savet Mađara u sukobu sa mladim intelektualcima i dodao da je danas u Nacionalnom savetu mnogo manje intelektualaca i univerzitetskih profesora, nego što je to ranije bio slučaj.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!