Korhec: Međunacionalne incidente ne treba zataškavati

14 Jun 2012

Najbolji lek protiv netrpeljivosti i protiv predrasuda je međusobno upoznavanje

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je danas da se stepen javne bezbednosti u višenacionalnim sredinama može podići tako da se svi incidenti koji imaju međunacionalni prizvuk tako i nazivaju i da se posebno evidentiraju.

“Zataškavanje tih slučajeva, pojednostavljivanje tih slučajeva, nikako ne doprinosi povećanju javne bezbednosti”, rekao je Korhec na skupu “Bezbednosne integracije – Autonomna Pokrajina Vojvodina u regionalnoj bezbednosti i saradnji”, na Univerzitetu Edukons (Educons) u Sremskoj Kamenici.

Dodao je da policija i tužilaštva u lokalnim sredinama moraju da poznaju i jezike koji se tamo govore, kao i prilike koje vladaju u tim specifičnim sredinama.

“Ali, organi gonjenja nisu ni jedini ni presudni faktori, već je veoma važna preventivna delatnost kroz prosvetu i škole, odnosno da se u gradivo unesu sadržaji koji će omogućiti da se različite nacije međusobno upoznaju, da se uči jezik. Najbolji lek protiv netrpeljivosti i protiv predrasuda je međusobno upoznavanje”, kazao je on.

Korhec je ocenio da je važna uloga medija, jer oni mogu da odigraju veoma pozitivnu ulogu u unapređenju međunacionalnih odnosa, ali mogu senzacionalističkim pristupom učiniti da taj rizik bude veći.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!