Korhec: Mađarski pokret izlazi na izbore

15 jan 2016

Poziv za saradnju upućen i drugim manjim mađarskim strankama

Jedan od osnivača civilne organizacije Mađarski pokret (MP) Tamaš Korhec izjavio je danas u Subotici da će ta organizacija izaći na predstojeće lokalne izbore.

Korhec je na konferenciji za novinare rekao da je poziv za saradnju upućen i drugim manjim madjarskim strankama, kao što je Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara (DSVM), i da su dobili poziv i od Demokratske stranke (DS). Razgovori će biti obavljeni i sa drugim lokalnim organizacijama i strankama koje nemaju nacionalni predznak.

On je dodao i da je mogući kandidat za mesto gradonačelnika u Subotici sadašnji gradonačelnik Jene Maglai.

„Za nas je jedino prihvatljivo da on bude kandidat za gradonačelnika u Subotici“, rekao je Korhec.

On je kazao da je MP pokretao nekoliko inicijativa upućenih Savezu vojvodjanskih Madjara (SVM) i predsedniku te stranke Ištvanu Pastoru, u kojima je navedeno da je neophodno probleme u madjarskoj zajednici rešavati zajedničkim snagama, ali da nisu naiši na razumevanje, niti su dobili odgovor.

Poslednja takva inicijativa poslata je pre više od mesec dana pisanim putem.

„Odgovor je stigao u formi isključivanja naših članova, smenjivanja u medijima, svakodnevnim pretnjama i različitim oblicima pritisaka, a Pastor je nedavno rekao medijima da ne želi da razgovara sa nama“, kazao je Korhec.
On je naveo i da će MP nastaviti da se bavi civilnim aktivnostima i da će se sastati sa poljoprivrednim proizvodjačima kako bi diskutovali o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Korhec je dodao da MP želi da pomogne i da bude deo procesa definisanja kriterijuma vezanih za podsticaj i razvoj preduzetništva, zašta je Vlada Madjarske obezbedila oko 160 miliona evra.

Pres konferenciji je, kao jedan od osnivača MP, prisustvovao i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

„Moguća otpuštanja u listu Mađar so“

Dnevni list „Mađar so“ ponudio je pojedinim zaposlenima, medju kojima je i dugogodišnji urednik tog lista Peter Kokai, da kao višak dobrovoljno napuste ovaj medij, rekao je danas jedan od osnivača civilne organizacije Mađarski pokret Tamaš Korhec.

Korhec je na konferenciji za novinare kazao da je „Madjar so“ ponudio Kokaiju otpremninu uz mogućnost prestanka radnog odnosa, a isto to su ponudili i još dvojici zaposlenih od kojih je, osim Kokaija, još jedan član Madjarskog pokreta.

„Ako je Kokai višak u ‘Madjar so’ to dokazuje da je ovo bezobrazluk, potpuni apsurd i pritisak koji je do sada nevidjen u madjarskoj zajednici“, rekao je Korhec.

Prema njegovim rečima, mnogo toga se dogodilo u proteklih 25 godina u Srbiji i madjarskoj zajednici ali „ovakav pritisak Madjara na druge Madjare još nije vidjen“.

Korhec je ocenio i da je Peter Kokai jedan od najboljih novinara i najboljih poznavalaca madjarske zajednice u Srbiji, da je sedam godina vodio Madjar so i u više mandata bio predsednik odbora za informisanje u Nacionalnom savetu Madjara.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!