Korhec: Do statuta preko Ustavnog suda, referenduma i EU

Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine dr Tamaš Korhec izjavio je za “Dnevnik” da bi u slu…

11. sep 2009

Tamaš KorhecPokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine dr Tamaš Korhec izjavio je za “Dnevnik” da bi u slučaju da vojvođanski statut ne bude stavljen na dnevni red Skupštine Srbije ni godinu dana nakon njegovog usvajanja u vojvođanskom parlamentu, “mogući pravci delovanja” pokrajinske vlasti mogli biti obraćanje Ustavnom sudu Srbije, raspisivanje pokrajinskog referendum i uključivanje pitanja statuta u proces evropskih integracija. Korhec je kazao da u vladajućoj koaliciji nije bilo razgovora o ovim opcijama, već da ih on navodi samo kao legalne mogućnosti koje Pokrajini stoje na raspolagnju zbog toga što centralna vlast ne ispunjava svoju ustavnu obavezu kad je reč o vojvođanskoj autonomiji.
– Nažalost, nemamo nikakvih informacija o tome da li Vlada nešto radi na zakonu o nadležnostima. Na nivou Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinske vladajuće koalicije još nismo razgovarali o eventualnim potezima u slučaju da se to pitanje i dalje odlaže, ali mislim da imamo nekoliko mogućnosti. Vojvodina se može obratiti Ustavnom sudu Srbije kako bi se utvrdilo protivustavno delovanje Vlade i Narodne skupštine povodom ovog pitanja. Druga mogućnost je da se raspiše referendum na kojem bismo građane Vojvodine pitali u kojem smeru da delujemo u ovoj situaciji ustavne krize. I treća opcija je da intenziviramo napore u smeru uključivanja ove teme u proces evropskih integracija, na šta je već i ukazivano u javnosti. Jer, taj proces i nije moguć ako Vlada i parlament ne poštuju sopstveni Ustav – istakao je Korhec.
On je pojasnio da poslednja opcija ne predstavlja internacionalizaciju pitanja vojvođanskog statuta, “niti neku spoljnu arbitražu, jer je reč o unutrašnjem pitanju”, ali napominje da je tema statuta ipak vezana za obaveze koje je Srbija preuzela i u kontekstu procesa evrointegracija, a koje podrazumevaju i decentralizaciju vlasti. Korhec je našem listu potvrdio i da će naredne nedelje učestvovati na naučnoj konfernciji Instituta za evropski regionalizam u Salcburgu, koja je posvećena temi regionalizacije, te razlozima strahova i otpora ovom procesu. U tom kontekstu, pokrajinski sekretar kaže da će govoriti o problematici usvajanja novog vojvođanskog statuta.
– Moje izlaganje sadržaće stručnu ocenu i stavove koje sam i do sad iznosio u javnosti o ovoj temi, te kritike koje se ovde iznose u tom pogledu i koliko su one realne. A predočiću i kakva je vizija Vojvodine nakon potvrđivanja statuta – kazao nam je Korhec.
On je rekao da je učešće predstavnika Vojvodine na ovoj konferenciji važno “jer je to prilika da se evropska stručna javnost upozna s problemima s kojima se suočava Pokrajina u definisanju autonomije, kao i zbog toga da se čuju sugestije ostalih učesnika”. Uz to, kako je napomenuo, učešće je bitno i zbog toga što će na tom skupu biti reči i o tome kakvi su otpori regionalizaciji u drugim delovima Evrope i koliko je realan strah da taj proces može biti uvod u raspad države, kao i o tome kako se ti strahovi mogu ublažiti pa i potpuno odagnati.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga