Konzul: Vrbas da uvede crnogorski jezik

04 Jan 2016

Ispunjeni svi zakonski uslovi

Generalni konzul Crne Gore u Sremskim Karlovcima Miodrag Kankaraš pozvao je opštinu Vrbas da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu, jer su za to ispunjeni svi zakonski uslovi.

“Zahtev je obnovljen i računamo da Vrbas, koji apsolutno to zaslužuje, treba da ima u službenoj upotrebi crnogorski jezik. Iz ostvarenja prava na upotrebu jezika, crpe se i druga prava koja su značajna za bilo koju nacionalnu zajednicu. Mislim da se neke početne strasti oko pitanja jezika, prisutne u prethodnom periodu i u Crnoj Gori, lagano stišavaju. Kako god to doživljavali, to je zakonsko pravo”, rekao je Kankaraš za današnji novosadski Dnevnik.

Crnogorski jezik do sada je uveden u službenu upotrebu u opštini Mali Iđoš.

Crnogorski konzulat u Sremskim Karlovcima je drugi po redu u Srbiji, pored konzularnog odeljenja pri ambasadi te države u Beogradu.

Miodrag Kankaraš je rekao da su ambicije pojedinih udruženja bile da crnogorski konzulat bude u Vrbasu, mestu Lovćenac ili u Novom Sadu, ali je ekonomski momenat bio presudan jer je konzulat u Sremskim Karlovcima smešten u zgradi Magistrata bez naknade.

“Po mom mišljenju, nije bitno gde se nalazi, važno je da funkcioniše i to na zadovoljstvo svih, pogotovo nas u konzulatu, a čini mi se Karlovčana, kao i crnogorske nacionalne zajednice ili iseljenika koji imaju potrebu da u konzulatu završavaju određene poslove”, kazao je Kankaraš.

Prema njegovim rečima, ukoliko se steknu uslovi, u planu je da se otvori odeljenje ili kancelarija  generalnog konzulata u Vrbasu, gde će se jednom ili dva puta sedmično primati stranke, čime bi se konzulat približio prostoru gde najveći broj ljudi crnogorske nacionalne zajednice živi, a to su Vrbas, Kula i Mali Iđoš.

Dodao je da će u budućnosti posebno doći do izražaja ekonomska diplomatija, jer prostora za privrednu saradnju, pogotovo između Vojvodine i Crne Gore, još uvek u velikoj meri ima.

U Srbiji, prema poslednjem popisu stanovništva, živi 38.500 Crnogoraca od čega oko 25.000 u Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!