Konrad: U Mađarskoj vlada autokratija

16 Jan 2012

"Orban je zao čovek, njegova energija je osveta. On ne može biti deo rešenja, jer je on problem. Klevete, optužbe, otpuštanja, dakle - represija: to budi najgore iz naše prošlosti"

Mađarski pisac Đerđ Konrad smatra da u Mađarskoj vlada autokratija i da premijera Viktora Orbana pokreće osvetoljubivost zbog koje se okreće represiji.

“Orban je zao čovek, njegova energija je osveta. On ne može biti deo rešenja, jer je on problem. Klevete, optužbe, otpuštanja, dakle – represija: to ne stvara poverenje, već budi najgore iz naše prošlosti”, rekao je Konrad u intervjuu za italijanski list Republika.

Konrad je ocenio da dok je Orban na vlasti neće biti “poverenja među narodom, poverenja sveta, EU, niti MMF-a”. “Orban je u potpunosti izgubio kredibilitet”, dodao je.

“Kod nas više nema demokratije, to je autokratija. Nadam se da ćemo je se ipak uskoro osloboditi, imam poverenja u Evropu… Mađarska će se kad tad osloboditi ove vlade. Neće biti lako jer smo na ivici. Povratiti poverenje tržišta, sveta, biće moguće tek kad vlada i, najvažnije, Orban podnesu ostavku”, kazao je Konrad.

Mađarskoj je potrebna kredibilna vlada stručnjaka – “nešto poput Montija posle Berluskonija”, rekao je pisac aludirajući na smenjivanje bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonja i postavljanje tehničke vlade na cijem je čelu Mario Monti.

“Mislim da Mađarska više nije demokratska zemlja: svaki dan se menjaju stari i usvajaju novi zakoni što radikalno menja situaciju, izgubili smo sigurnost u pravnu državu. To je autokratija zavisna od Orbanovog suda. On je mađarski Putin. Putin u EU, tužan izuzetak”, kazao je Konrad.

Upitan da li će Mađarska ostati u EU, Konrad je rekao da nije Mađarska ta koja odbacuje Uniju i da može da je spase samo Evropa.

“Ne govorim protiv svoje zemlje, ne odbacuje Majdarska EU, Orban govori često da možemo da živimo bez Unije, ali tako misli samo on. EU mora da izvrši pritisak zahtevajući formiranje tehničke vlade”, upozorio je mađarski pisac.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!