Međunarodna konferencija o ekonomskoj demokratiji i radničkom akcionarstvu

10 apr 2015

Llevica u Srbiji svoju delatnost ne sme iscrpljivati samo u kritici neoliberalnog modela, već mora biti sposobna da ponudi jasnu alternativu

Zrenjaninski Socijalni forum, udruženje koje se bavi promocijom demokratskog socijalizma, organizovaće za vikend u tom gradu međunarodnu konferenciju „Ekonomska demokratija i radničko akcionarstvo”.

Organizatori su saopštili da će na konferenciji biti izložena iskustva iz sveta i regiona u vezi sa radničkim akcionarstvom, kooperativama i drugim oblicima organizacije preduzeća u kojima su radnici vlasnici i učestvuju u upravljanju.

“Autonomne levičarske grupe u Srbiji do sada su pretežno defanzivno delovale, reagovale su na slučajeve pljačkaške privatizacije i kršenja prava radnika. Nije bilo pokušaja da se izradi alternativni program ekonomske politike. Stoga želimo da razvijemo debatu na kojoj će se raspravljati o tome da li su različiti modeli ekonomske demokratije primenjivi u Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da treba utvrditi u kojim sektorima ekonomije je moguće organizovati preduzeća koja su u vlasništvu zaposlenih, a gde treba zadržati ili obnoviti javno vlasništvo.

“Cilj konferencije je da se levica afirmiše kao politički subjekat koji je sposoban da ponudi rešenja za najteže društvene probleme kao što su nezaposlenost, privredna zaostalost i slično”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da levica u Srbiji svoju delatnost ne sme iscrpljivati samo u kritici neoliberalnog modela, već mora biti sposobna da ponudi jasnu alternativu.

Pored gostiju iz Srbije u radu skupa će učestvovati i brojni aktivisti iz regiona, a predavanja će održati eksperti iz Nemačke, Španije i Belgije.

Na konferenciji će govoriti predsednik sindikata Nezavisnost u Fabrici automobila Priboj (FAP) Salko Trle, predsednik sindikata Nezavisnost u Industriji mašina i komponenata „14. oktobar“ iz Kruševca Dejan Mutavdžić i generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

Početak konferencije je 11. aprila u 10 sati u Kulturnom centru Zrenjanina.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!