Konačno održana Parada ponosa u Beogradu, uprkos klerofašistima

28 sep 2014

U samom gradu bilo je sporadičnih incidenata, koje su izazivali tzv. fudbalski navijači, i - naravno - pojedini popovi

Oko 1.000 ljudi učestvovalo je danas na “Paradi ponosa”, koja je konačno održana u Beogradu. Kolona je prošetala od od zgrade Vlade Srbije do Skupštine Srbije.

U koloni su, između ostalih, bili gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministri Jadranka Joksimović, Kori Udovički i Ivan Tasovac, šef misije EU u Srbiji Majkl Devenport, američki ambasador Majkl Kirbi, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, funkcioneri Demokratske stranke Borislav Stefanović, Gordana Čomić i Goran Ješić, poslanik SDP-a Meho Omerović i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

U šetnji su učestvovali i zaštitnik građana Saša Janković, poslanica Aida Ćorović, predsednik pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i predstavnica UNDP-a za Srbiju Irena Vojačkova Solorano.

Okupljeni su nosili zastave duginih boja, balone i transparente.

U samom gradu bilo je sporadičnih incidenata, koje su izazivali tzv. fudbalski navijači, i – naravno – pojedini popovi. Skup su obezbeđivale jake snage policije i žandarmerije, a klerofašisti iz Dveri i njima bliskih organizacija najavili su za popodne svoju šetnju, kako bi “okadili” ulice Beograda.

LSV: Pred lice pravde izvesti i finansijere i nalogodavce huligana

Liga sociajldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danas činjenicu da je “Parada ponosa” u Beogradu održana i prošla bez ozbiljnijih incidenata, ali je zatražila da

“Jedini način da se Srbija jednom trajno izbori sa nasiljem i organizovanim nacionalnističkim i ekstremističkim grupama jeste da budu izvedeni pred lice pravde zajedno sa svojim političkim inspiratorima, mentorima, finansijerima i nalogodavcima”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je “jako važno” što je država danas uspela da omogući poštovanje sopstvenog Ustava, garantuje bezbednost građana i njihovo pravo na slobodno okupljanje.

“I jako je dobro što, za razliku od nekih ranijih godina, Beograd nije razlupan niti su mu ulice krvave”, piše u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da ostaje utisak da, uprkos paljenju gradskog autobusa, bacanju dimnih bombi na zgradu B92 i napadima na policiju, “ostaje jak utisak da horde huligana danas nisu izašle na ulicu”.

“Bez namere da umanjimo rad, organizaciju i rezultat MUP-a, činjenica je da su strateški organizovane i usmerene horde huligana kao po komandi ove godine izostale na barikadama. Zato je pravo pitanje za sve eksperte, a naročito Ivicu Dačića koji je na čelu MUP-a proveo šest godina, kako je sve to ove godine izostalo? Da li je hordama sada neko rekao da se ne pojave?”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!