Koalicija: Opštine i gradovi da paze koga biraju u medijske komisije

27 mar 2015

Članovi konkursnih komisija imenovani na predlog asocijacija koje nemaju pravo da predlažu kandidate

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je danas lokalne samouprave da obrate pažnju i pre izbora članova konkursnih komisija za ocenjivanje projekata u oblasti javnog interesa provere ko predlaže kandidate za ove komisije.

Ta Koalicija je upozorila da su u pojedinim opštinama i gradovima članovi konkursnih komisija imenovani na predlog asocijacija koje nemaju pravo da predlažu kandidate, kao što je Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV).

„Kako Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saznaje, ova asocijacija uputila je predloge kandidata za komisije na adrese više lokalnih samouprava koje su raspisale konkurse za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja“, piše u saopštenju Koalicije.

U pismu AEMV-a se, dodaje se, od opština i gradova zahteva da obavezno imenuju dva kandidata od deset koji se nalaze na njihovoj listi, pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je uvidom u registar Agencije za privredne registre ustanovila da je pod matičnim brojem AEMV-a registrovano privredno društvo, koje na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima nema pravo predlaganja članova komisije, ističe se u saopštenju.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorila je da je ovakav način manipulisanja stručnoj javnosti nepoznate asocijacije protivzakonit.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja o ovom slučaju obavestila je i Ministarstvo kulture i informisanja i pozvalo ga preduzme mere i razmotri zakonsku odgovornost za ovakav pokušaj zloupotrebe zakona.

Koaliciju čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Poslovno udruženje Lokal pres.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!