Koalicija: Diskriminatorna izjava o prevozu azilanata

25 mar 2015

Disrkiminatorno postupanje Saveza udruženja taksista dodatno doprinosi širenju ksenofobije i netrpeljivosti

Koalicija protiv diskriminacije osudila je danas diskriminatornu preporuku Saveza udruženja taksista Srbije da taksisti ne prevoze azilante.

U saopštenju Koalicije se podseća da Zakon o zabrani diskriminacije u članu 17 prepoznaje odbijanje pružanja javnih usluga kao oblik diskriminacije.

„Ovakvo disrkiminatorno postupanje Saveza udruženja taksista dodatno doprinosi širenju ksenofobije i netrpeljivosti prema tražiocima azila“, ocenjuje se u saopštenju.

Koalicija protiv diskriminacije podsetila je na slučaj rasne segregacije u javnom prevozu u Americi 50-ih godina i izrazila zabrinutost što se 60 godina kasnije u Srbiji dešava isto.

Preporuka taksistima da ne voze azilante i obrazloženje mogućih problema sa nadležnim organima, dodaje se u saopštenju, jasno ukazuju na nepostojanje sistemskog odgovora države na iregularne migracije kao i efikasnog sistema zaštite od diskriminacije.

Predsednik Saveza udruženja taksista Srbije Aleksandar Bijelić izjavio je za jedan beogradski list juče da je preporuka taksistima da ne voze azilatne, jer mogu da zapadnu u neprijatnu situaciju. On je, kako se navodi u saopštenju Koalicije, upozorio da policija, kada zatekne azilante, privremeno oduzima vozilo taksisti, nakon čega se sprovodi i sudski postupak.

Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, Praxis i Regionalni centar za manjine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!