Ko voli besmislene vesti

07 Feb 2018

Vesti lošeg kvaliteta, ekstremističke, senzacionalističke i zavereničke izveštaje objavljene u SAD su uglavnom "gutali" i delili korisnici društvenih mreža desnog političkog opredeljenja

Projekat Univerziteta Oksford otkrio je da pristalice američkog predsednika Donalda Trampa „konzumiraju“ veću količinu tzv. besmislenih vesti na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

Vesti lošeg kvaliteta, ekstremističke, senzacionalističke i zavereničke izveštaje objavljene u SAD su uglavnom „gutali“ i delili korisnici društvenih mreža desnog političkog opredeljenja, podaci su studije Univerziteta Oksford.

Studija je pratila najznačajnije izvore „junk news“ koje su deljene tri meseca pred ovogodišnje obraćanje Donalda Trampa o stanju nacije da bi utvrdili ko ih deli i zašto. Na Tviteru, mreži koju Trampove pristalice najviše koriste, besmislene vesti se najviše dele, pokazuje istraživanje.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno jezgro grupe od oko 13.500 politički aktivnih tviteraša i odvojeno 48.000 javnih Fejsbuk stranica, kako bi se utvrdilo koje ekstremne veb sajtove najviše dele. Korisnici koji dele slične linkove bili su grupisani u zavisnosti od toga o čemu su raspravljali: na Tviteru pojedine identifikovane grupe uključuju „konzervativne medije“, „Trampove pristalice“ (koji se distanciraju od Republikanske partije) i „otporaše“; na Fejsbuku te grupe su „teški konzervativci“, „Ženska prava“ i „Vojska/oružje“.

Nalazi istraživanja govore o stepenu polarizacije. „Dve glavne političke partije preferiraju različite izvore političkih vesti sa ograničenim preklapanjem“, stoji u istraživanju. Trampova grupa pristalica „konzumira najveći procenat besmislenih vesti na Tviteru i deli ih više nego bilo koja druga grupa. Ovakav obrazac se ponavlja i na Fejsbuku.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!