Ko remeti mir u Porti?

07 sep 2014

Pismo čitaoca: Portu urniše grupa vandala

Nakon što je Autonomija objavila pismo čitaoca, koji se zapitao u čije ime policija tera mlade iz novosadske Katoličke porte, isto pitanje postavili smo i Policijskoj upravi (PU) Novog Sada.

Iz službe za informisanje ističu da se intervencija policije za koju smo se interesovali, kao i ostale slične akcije u užem centru Grada, preduzima zbog brojnih prijava i žalbi građana na narušavanje javnog reda i mira, naročito vikendom, u noćnim satima.

„Osim buke, predmet obraćanja građana, često su nepristojna, drska i bezobzirna ponašanja koja sankcioniše Zakon o javnom redu i miru, ali i prekršaji i krivična dela sa elementima nasilja“, navodi se u odgovoru novosadske policije.

Jedna od lokacija sa koje se Novosađani učestalo žale policiji jeste i Katolička porta, dodaje se, pa su se, tim povodom, toj instituciji neretko obraćala i sveštena lica iz Crkve imena Marijinog.

„U jednoj od pomenutih intervencija, u Katoličkoj porti, policija je legitimisala više desetina lica, odnosno proveravala njihov identitet, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima iz Zakona o policiji. Tada je podneto i sedam prekršajnih prijava, dve zbog nasilničkog, a pet zbog nepristojnog ponašanja, kao i dve krivične prijave zbog ometanja službenih lica, a pronađena je i izvesna količina narkotika“, objašnjava se u odgovoru PU Novi Sad.

U njemu se dodaje i da su policijski službenici nadležni za otkrivanje i sankcionisanje krivičnih dela i prekršaja javnog reda i mira i da su dužni da postupaju po svim dojavama i saznanjima o takvoj vrsti ponašanja.

Iz novosadske policije poručuju da su za probleme otpada, na koji se žale stanovnici tog dela grada, nadležni komunalna policija, inspekcija i druge službe zadužene za komunalni red i održavanje javnih površina.

U ovoj instituciji nisu komentarisali navode iz pisma čitaoca da su policijski službenici mladima, koje su zatekli u Porti, preporučivali da se sklone odatle jer je konzumiranje alkohola na tom mestu bogohuljenje.

Vožnja je, pak, prihvatljiva?

Ono što je sigurno zasmetalo Novosađanima koji su juče oko podneva prolazili kroz Katoličku portu ili uživali u subotnjoj kafi, nisu bili ni mladi, ni vandalizam, ni smeće.

Porta parkingZasmetao im je automobil, koji je kroz Katoličku portu provozao sveštenik, koji ga je tu i parkirao.

Odmah do, pretpostavljamo, drugog „božjeg“ automobila.

Za ove „povlašćene“ vožnje i parkiranja, nedostupne ostalim Novosađanima, izgleda da se smatra da ne remete mir.

Kao ni glasna, doduše vrlo dobra, muzika koja se čula iz auta.

Novinarka Autonomije se lično uverila da su istinite izjave sveštenika u kojima kažu da moraju da mole ljude da se pomere. Ali kako bi tuda proterali svoje automobile.

Pismo čitaoca: Portu urniše grupa vandala

Vidim da se poslednjih dana provlači ova priča u vezi Katoličke porte, i moram da kažem da se ne slažem s onim što sam pročitao, i da ovaj put moram da podržim drugu stranu, makar u delu koji mi je poznat.

Naime, ja sam godinama živeo u Porti, i vrlo dobro znam šta se tamo dešava, štaviše, mislim da je sad i gora situacija nego pre nekoliko godina…

Verujte mi, ne radi se tamo o nekakvoj urbanoj omladini – sa njima niko nema problema – nego o jednoj necivilizovanoj grupi ljudi, koja urniše Portu u svakom smislu.

Niko od stanara nema problema sa radom kafića, bukom i onim klincima što sede i piju u Porti (mada ne znam šta je urbano u tome da se celo veče cuga u tolikoj meri da cela Porta smrdi na alkohol i da posle te flaše završe u fontani), nego problem nastane nakon što se kafići zatvore, kad se većina raziđe i kad nastane kolika-tolika tišina (uglavnom posle 1 sat posle ponoći).

E tada nastaje cirkus, jer manji deo najupornijih i najpijanijih ostane tamo do jutra da se iživljava.

Urlaju iz sveg glasa, bacaju flaše, igraju fudbal s limenkama, lome kante za smeće, pomeraju klupe, istresaju smeće u fontanu, zapišavaju zgrade, crtaju grafite itd.

Katolicka portaOd njih odzvanja cela Porta, i ne da ne može od njih da se spava, nego ti se smuči život slušajući te neartikulisane zvuke i gledajući šta se radi u srcu Novog Sada. I tako sedam dana u nedelji (leti, a zimi malo ređe).

Više puta se desilo baš u mojoj zgradi, da su obili ulazna vrata i ulazili u pasaž ispod zgrade da mokre, pa je ujutru tamo bilo deset centimetara mokraće (ali bukvalno), tako da nije moglo da se izađe iz zgrade, a da se ne ugazi u to. O smradu da i ne govorim, osećalo se do drugog sprata…

I tako dalje, da ne dužim… Ne možete ni da zamislite na šta liči Porta u 5-6 sati ujutru, pre nego što dođu radnici Čistoće…

Mislim da bi najbolje bilo da se napravi neki kompromis i da se Porta, poput nekih pasaža u gradu, zaključava posle jedan sat noću, nakon što se zatvore kafići. Dotle nek bude otvorena, a posle neka svako ide svojoj kući ili gde već hoće.

Tako bi i mladi mogli da se zabavljaju u Porti, i stanari bi posle 1 ujutro mogli da imaju svoj mir, a i imovina bi bila sačuvana. A oni koji bi da lome i urlaju, neka nađu sebi neku poljanu van grada, pa nek se tamo iživljavaju.

Inače, u Porti ne žive neki novokomponovani bogataši, nego uglavnom stari ljudi, od kojih su mnogi rođeni u tim zgradama… I sad zamislite u šta se njihov život pretvorio… Mnogi od njih su prodali stanove, ili ih trenutno prodaju, i odlaze na Čenej i slična mesta, jer u Porti više ne mogu da izdrže… Što bi se reklo – došli divlji, oterali pitome…

A što se tiče sveštenika, on je svetski lik i jedan je od retkih ljudi o kojima mogu da kažem sve najbolje. Nije ni nalik onome što uglavnom zamišljamo o popovima. Potpuno je normalan, inteligentan, pozitivan, ne glumi neko ludilo zato što je svešteno lice, naprotiv, skroz je prizeman i neposredan.

Svoj auto parkira u Porti jer tamo živi, prethodni auto je parkirao na drugoj lokaciji pa su mu ga ukrali. Inače, svi stanari i zakupci lokala imaju dozvolu za ulazak u Portu, da bi mogli da dostave stvari u stanove i lokale.

Da li je to dobro rešenje ne znam, ali je tako… Verovatno bi im trebalo ograničiti ulazak samo na jutarnje sate, a da preko dana ne ulaze kolima…

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!