Ko je odgovoran za nepropisnu gradnju u Novom Sadu?

06 apr 2015

Većina novijih zgrada građena suprotno pravilniku

Novosadski arhitekta Stevan Rodić ocenio je danas da odgovornost za kršenje propisa prilikom gradnje pripada Javnom preduzeću Urbanizam.

Rodić je u izjavi za RTV rekao da nije čuo da je do sada neko odgovarao za nepropisnu gradnju.

„Naša praksa pokazuje da se to poslednjih godina slabo poštuje, za šta su primer delovi Grbavice, naselja koja niču u jednoj gustoj urbanoj strukturi, za razliku od Limana koji je planiran davnih 50-ih i 60-ih godina, kada se struka mnogo više poštovala“, kazao je arhitekta iz Novog Sada.

Kako je prenela RTV, manjak parking mesta godinama predstavlja problem Novosađanima, naročito stanovnicima naselja u kojima su zgrade novijeg datuma. Posledice nepropisne gradnje, sa nedovoljno obezbeđenog prostora za parkiranje, snose jedino stanari tih zgrada.

Većina novijih zgrada u naseljima kao što su Nova Detelinara i Grbavica, dodaje se, građena je suprotno pravilniku koji je utvrđen na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji. Njime je propisano da vlasnici stambenih objekata, svih vrsta, moraju obezbediti prostor za parkiranje vozila na sopstvenoj građevinskoj parceli, izvan površine javnog puta i to – jedno parking ili garažno mesto na jedan stan.

RTV je prenela i da od nadležnih iz novosadskog Zavoda za urbanizam za sada nisu uspeli da saznaju da li je odgovornost zaista njihova i zbog čega je dozvoljeno da za kršenje zakona i propisa u gradnji posledice snose jedino stanari tih zgrada.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!