Knežević: SPC da ne naziva verske zajednice sektama

31 Mar 2015

To za posledicu može imati nasilne akcije kakve nisu bile retkost kada su male verske zajednice u pitanju

Direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada Nikola Knežević oštro je danas kritikovao ekruševačku eparhiu Srpske pravoslavne crkve zbog saopštenja za javnost u kojem je male verske zajednice poistovetila sa sektama i ocenio da je to “nedopustivo i diskriminatorno”.

“Anatemisati pripadnike jedne verske zajednice i davati im ih pežorativni izraz sekte može imati za posledicu nasilne akcije kakve nisu bile retkost u bliskoj prošlosti kada su male verske zajednice u pitanju”, rekao je Knežević za Autonomiju.

Dodao je da je veoma važno da se uvažava verski identitet manjinskih zajednica i da se izbegava svaka vrstu stigmatizacije i pežorativnih izraza koji mogu da ugroze njihove verske slobode.

“Drugim rečima, velikodostojnici i klirici SPC bi trebalo ubuduće da izbegavaju reč ‘sekta’ ili ‘sektaš’ kada govore o pripadniku druge verske zajednice”, kazao je Knežević.

Kruševačka eparhija SPC nazvala je u saopštenju za javnost pripadnike Pentikostalne crkve pripadnicima “verske sekte”.

Saopštenje je izdato nakon navodnih pritužbi građana da je proteklih dana grupa građana, koji sebe nazivaju članovima Pentikostalne crkve, ili Pentikostalcima, nudila svoj propagandni materijal javno na ulicama, a sve to na osnovu pozivanja na navodno poznanstvo sa kruševačkim epsikopom Davidom, i uz njegov navodni blagoslov.

“Podsećamo našu crkvenu javnost da jereticima i sektašima i njihovim aktivistima ne pripada blagoslov da propovedaju pravoslavnu veru, jer je oni ustvari iskrivljuju, nego da im sledi anatema, koja je inače davno izrečena od strane Pravoslavne crkve svim jeresima i sektama”, navela je kruševačka eparhija u saopštenju za javnost.

Eparhija je materijale koji su deljeni nazvala “nepravoslavnim i dušegubnim”, a osobe koje sui h delile pozvala je “na pokajanje i na povratak SPC”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!