Klinički centar Vojvodine nema dovoljno anesteziologa za bezbolan porođaj

18 Jan 2016

Betanija ima ukupno 10 anesteziologa, a postupak primene epiduralne anestezije podrazumeva višesatni monitoring porodilje

Klinički centar Vojvodine saopštio je danas da je “praktično nemoguće” omogućiti svim porodiljama primenu epiduralne anestezije, jer i ta bolnica ima manjak anesteziologa, kao što je slučaj i u celoj Srbiji.

“Uz sve moguće napore zaposlenih, a imajući u vidu podatak da se dnevno porodi između 20 i 30 porodilja, uz redovan i hitni operativni program, kao i činjenicu da je ansteziologija u našoj zemlji deficitarna specijalizacija i da imamo manjak anesteziologa, praktično je nemoguće omogućiti svim porodiljama primenu ove vrste analgezije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da Klinički centar podržava predlog Ministarstva zdravlja za bezbolnim porođajem za sve trudnice, jer je to savremena metoda kojoj medicina stremi, ali se dodaje da će se epiduralna analgezija primenjivati i dalje besplatno za sve porodilje gde postoji medicinska indikacija, kao i prema željama porodilje, a u skladu sa trenutnim kadrovskim mogućnostima.

“Molimo pacijetkinje za razumevanje novonastale situacije”, piše u saopštenju.

Objašnjava se da se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo besplatna epiduralna analgezija do sada primenjivala za tri do četiri odsto porodilja prema akušerskim indikacijama.

Za ostale porodilje koje su izrazile su želju za bezbolnim porođajem, epiduralna analgezija izvođena je uz angažovanje anesteziologa iz drugih klinika Kliničkog centra Vojvodine, u dopunskom radu, kao vanstandardna usluga, objašnjava se u saopštenju.

Dodaje se da je u toku 2015. godine obavljeno 6.500 porođaja i više od 1.500 različitih ginekoloških operacija i navodi da Klinika za ginekologiju i akušerstvo ima ukupno 10 anesteziologa, a postupak primene epiduralne anestezije podrazumeva višesatni monitoring porodilje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!