Klasika i kao otrov, i kao lek

23 Oct 2016

Koncepcija takmičarskog programa 24. Vršačke pozorišne jeseni bazirana je na najrelevantnijim pozorišnim ostvarenjima

Festival Vršačka pozorišna jesen u Narodnom pozorištu “Jovan Sterija Popović” predstavlja od 21. do 28. oktobra sedam novih čitanja klasičnih dramskih dela u izvođenju pozorišta iz Vršca, Beograda, Užica, Šapca i Kragujevca, objedinjenih sloganom “Klasika: i otrov i lek!”

Prema rečima selektora i direktora Vršačke pozorišne jeseni Đure Mrđe, koncepcija takmičarskog programa 24. izdanja tog festivala bazirana je na najrelevantnijim pozorišnim ostvarenjima koja su nastala u teatrima u Srbiji i regionu na temelјima domaće i svetske dramske klasike. Iz regiona ipak nema predstava u programu 24. Festivala klasike, koji počinje predstavom “Kir Janja” Jovana Sterije Popovića, u režiji Gorana Cvetkovića i produkciji Narodnog pozorišta “Sterija”, organizatora Vršačke pozorišne jeseni.

Publika će videti i Sterijine “Rodoljupce” Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Andraša Urbana, te dve drame Viljema Šekspira – “Perikle” Šabačkog pozorišta, u režiji Nikite Milivojevića i “San letnje noći” Srpskog knjaževskog teatra “Joakim Vujić” iz Kragujevca, u režiji Petera Valtera Polica. Narodno pozorište iz Beograda učestvuje i predstavom “Marija Stjuart” Fridriha Šilera, u režiji Miloša Lolića, a program obuhvata i predstave “Hromi ideali” Čedomira Ilića, prema romanu Milutina Uskokovića, a u dramatizaciji Olge Dimitrijević i režiji Zlatka Svibena, koju će izvesti Narodno pozorište Užice. Predstava “Na Drini ćupriju” Ive Andrića, u režiji Kokana Mladenovića, bićeizvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Žiri 24. Festivala klasike čine pozorišna kritičarka Branka Krilović, teatrološkinja Ksenija Radulović i glumac Saša Torlaković.

Prema rečima selektora, smisao postavlјanja klasičnih dramskih dela na scenu danas je traženje novog smisla.
Mrđa je naveo da dramska dela svetske i domaće klasike, pripravljena prema savremenoj reditelјskoj recepturi, deluju na publiku kao lek, ali da čitana isklјučivo prema merilima i zahtevima doba u kojem su nastala, mogu imati otrovno dejstvo i umrtviti misao.

Najveće interesovanje publike uoči početka 24. Festivala klasike bilo je za nagrađivane “Rodoljupce”, kao i za predstavu “Marija Stjuart” Narodnog pozorista, koje su gotovo rasprodate.

U okviru pratećeg programa, posetioci će moći da vide izložbu slikara Zorana Turkana “Vršac: I Sterija i Šekspir”, prisete se rano preminulog glumca Janoša Tota, te pogledaju predstavu “Kauboji” Saše Anočića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića i produkciji Narodnog pozorišta Kikinda, koja će biti izvedena u čast nagrađenih 28. oktobra.

Prateći program, između ostalog, obuhvata i naučno-stručni skup “Šekspir i Sterija” o počecima srpske dramaturgije sa posebnim aspektom na paralele i uticaj Šekspira na Sterijine komedije.

Sajt Narodnog pozorišta “Sterija” je npsterija.rs, a program 24. Vršačke pozorišne jeseni nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!