Klačar: Dok protesti ne dobiju politički sadržaj, SNS nije u opasnosti

"Imamo tenziju, dijalog gotovo da ne postoji, ne priča se o pravilima igre na izborima"

10. jan 2019

Bojan Klačar iz CeSID-a smatra da je, kad je reč o Srpskoj naprednoj stranci (SNS), „pominjanje vanrednih izbora česta tema nezavisno od Kosova i protesta“.

„U ovom momentu Kosovo predstavlja primarni razlog koji utiče na debatu o izborima, a drugi razlog su protesti odnosno rejtinzi opozicije. I treći razlog, koji nije direktno povezan sa izborima, jeste i referendum za ustavnu reformu pravosuđa“, smatra Klačar.

On kao četvrtu varijablu navodi lokalne izbore i kaže da nije siguran da će Aleksandar Vučić odvojiti te izbore od vanrednih parlamentarnih.

„To nas uvodi u debatu da možda 2019. godina i ne bude izborna, makar u prvoj polovini godine jer se mora pronaći rešenje da se ti izbori nekako spoje sa lokalnim. Videćemo da li je ideja da se menja zakon ili da se podnose ostavke od strane predsednika opština, videćemo šta je plan SNS-a“, kaže Klačar.

Klačar ocenjuje da situacija u kojoj nema razgovora vlasti sa opozicijom nije dobra.

„Imamo tenziju, dijalog gotovo da ne postoji, ne priča se o pravilima igre na izborima, ne postoje predlozi da se neke stvari unaprede. Čini se da je takav stav posledica činjenice da je Vučić odnosno SNS shvatio da su protesti ozbiljni i da se ne mogu ignorisati, ali da se zauzela strategija ‘hajde da poštujemo građane, nećemo poštovati opoziciju'“, kaže Klačar.

On dodaje da vlast ne želi da pravi greške sa početka i podseća da je prva izjava Vučića bila da on ne želi da priča ni sa kim.

„Dok god su protesti ovakvi, oni mogu za njega da predstavljaju izvor opasnosti, ali ako protesti ne dobiju neku vrstu političkog sadržaja koji bi osnažio opoziciju, SNS nije u opasnosti“, smatra Klačar.

Ukoliko bi opozicija bojkotovala izbore, Klačar smatra da bi Vučić izbegao situaciju da na bilo koji način bude optužen da nema legitimitet i da bi se stoga pojavilo dosta „opozicionih stranaka“ diskutabilne orijentacije.

(N1 foto: Medija centar, Beograd) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga