Kišjuhas: Društvene mreže jačaju društvenu solidarnost

“Babe u selu koje sede ispred kuće i ogovaraju prolaznike, to vam je zapravo Instagram”

23. sep 2018

Sociolog Aleksej Kišjuhas izjavio je da se previše govori o štetnim aspektima društvenih mreža, a prečesto se zanemaruje činjenica da one doprinose jačanju društvene solidarnosti.

“Danas se previše, možda čak i isključivo, govori o pogubnom uticaju društvenih mreža. To vam je kao da o automobilima govorite samo iz aspekta saobraćajnih nesreća. Ako se udaljimo od slučajeva onlajn maltretiranja, zavisnosti od interneta i slično, videćemo da većina ljudi društvene mreže koristi banalno, neproblematično ili bar nekriminalno“, rekao je Kišjuhas sinoć na tribini “Efekti društvenih mreža” u Kulturnom centru “Lab” u Novom Sadu.

On je ocenio da internet osnažuje građanski aktivizam i ljude odvraća od gledanja televizije

“Babe u selu koje sede ispred kuće i ogovaraju prolaznike, to vam je zapravo Instagram”, kazao je Kišjuhas.

Prema njegovim rečima, kultura nekog društva uvek kasni za razvojem tehnologije.

Psihološkinja Iris Žeželj kazala je da su društvene mreže, s jedne strane, prostor u kojem se lako i brzo šire različite teorije zavere, ali kao platforma društvene mreže olakšavaju i širenje raznih korisnih informacija.

“Kako će se koristiti društvene mreže, to je pitanje za čoveka, jer on odlučuje o načinu korišćenja”, kazala je Iris Žeželj.

Ona je ocenila da je digitalno opismenjavanje građana jedini način da se spreči masovno širenje lažnih vesti.

“Nisam sigurna da bi rešenje bilo u tome da se digitalna pismenost uvede kao predmet u formalno obrazovanje, jer su profesori još manje digitalno pismeni od svojih đaka”, kazala je Iris Žeželj.

Na tribini je govorila i psihološkinja Bojana Dinić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga