Kineska mladež ismeva lidera Severne Koreje

01 sep 2014

Severnokorejski vladar Kim Jong Un neguje neobičan kult ličnosti. Ali u susednoj Kini ga gradska mladež ne shvata baš ozbiljno, nego na njegov račun masovno zbija šale, koje kruže Internetom

Džijang Lei prolazi prstima kroz kosu, smeje se i pita: „Frizura je super, zar ne?“. Ovaj punački 33-godišnji taksista iz kineskog grada Ksingdao ošišan je po uzoru na severnokorejskog lidera, Kima Jonga Una.

Kim je u Kini postao omiljena tema za viceve među mladima u većim gradovima. Zato sada mnogi od njih pokušavaju da ostvare „karijeru“ kao dvojnici severnokorejskog diktatora. Kina se smatra jedinom saveznicom neuračunljivog komunističkog režima u Severnoj Koreji. Kim Jong Un se opisuje kao posebno okrutni vlastodržac. Nezavisnih izvora informacija iz njegove zemlje nema. Ali zna se da tamo milioni stanovnika svaki dan vode borbu za preživljavanje, jer konstantno vlada nestašica hrane.

Kim Jong Un preko državne novinske agencije šalje svoje fotografije širom sveta: nasmejani Kim sa vojnicima ili sa brižnim pogledom okružen pacijentima u bolnici. Te fotografije su odličan materijal za korisnike Interneta u Kini. Jedan Kimov portret se vrlo brzo pojavio u mreži „ukrašen“ vražjim rogovima, a zatim i Hitlerovim brkovima. Ima i foto-montaža na kojima je Kim predstavljen kao roker sa minđušom, žena sa dugom plavom kosom ili krvoločno čudovište.

Predmet viceva

Džijang Lei ne voli Kima Jonga Una. Smatra ga prilično smešnim. Njegovo mišljenje dele mnogi Kinezi, pogotovo mladi stanovnici velikih gradova. Za njih on i nije pretnja nego osoba na čiji račun kruže brojni vicevi. Lei dobro zarađuje kao taksista, ali ipak planira da promeni zanimanje. „Želim da budem dvojnik Kima Jong Una na televiziji“, kaže i dodaje kako je već naručio par odela, poput onih koje nosi severnokorejski predsednik.

Ismejavanje tajanstvene diktature u susednoj zemlji je očigledno postalo prilično popularno. Nasuprot tome, vicevi na račun kineskog rukovodstva su tabu. Ali zato se Kim bez problema predstavlja kao debeo, ružan i glup. Jedan od viceva na Internetu:

Kim Jong Un želi da nauči kung-fu i traži glumca Džeki Čena da vežba sa njim. Ovaj mu odgovora: „Ti imaš veliki potencijal.“ Kim pita: „Stvarno? Zbog čega?“ Džeki: „Zato što izgledaš kao Kung Fu Panda (lik iz crtanog filma, op. a.).“

Karijera kao Kimov dvojnik

U kineskim medijima je više puta izveštavano da se Severna Koreja zbog tih viceva žalila vladi u Pekingu. Ali do sada su cenzori sa Interneta uklonili samo pojedine šale. I u Velikoj Britaniji je severnokorejski lider zvanično protestovao, jer je jedan frizerski salon Kimovu fotografiju koristio za reklamu – kao primer loše frizure.

I tako se Džijang nada da će svojom sličnošću sa diktatorom ostvariti veliku karijeru. Jedan ulični prodavac hrane je svojim izgledom već zaradio novac. Otkad Internetom kruže njegove fotografije i snimci na kojima izgleda kao Kim, u Kini je postao „zvezda“. Ko ga želi sa njim da se fotografiše, mora (na njegovom štandu u gradu Šenijangu) da kupi jelo. Posao mu sada tako dobro ide da više i ne mora da kuva. U međuvremenu je zaposlio jednog kuvara, a on samo pozira kao Kimov dvojnik.

(Deutsche Welle)

 

Podelite ovu stranicu!