Kina zabranila slovo „N“ na internetu

01 mar 2018

Nije najjasnije zašto je zabranjeno slovo „N“, ali se pretpostavlja da se slovo dosta koristi u frazama za označavanje broja mandata

Kineske vlasti zabranile su upotrebu slova „N“ na internetu, boreći se protiv kritike na račun šefa države Si Đinpinga, koji želi da ostane na čelu zemlje i nakon isteka drugog mandata, odnosno, kako se tvrdi, da postane njen doživotni vođa, piše Gardijan.

Pored slova „N“ na internetu se ne mogu koristiti ni neke reči i fraze za koje se misli da se mogu upotrebiti za napad na spornu odluku Pekinga da se ukine odredba Ustava koja predsednika ograničava na dva mandata.

Prema vebsajtu Čajna didžital tajms, među izrazima koji su zabranjeni na kineskoj varijanti Tvitera su „deset hiljada godina“, što na kineskom označava „Živeo!“, „ne slagati se“, „Si Cedung“, što je aluzija na Mao Cedunga, „besramno“, „doživotno“, „kult ličnosti“, „večnost“. Takođe je zabranjeno navoditi naslove dva romana Džordža Orvela „Životinjska farma“ i „1984.“.

Kako se navodi, nije najjasnije zašto je zabranjeno slovo „N“, ali se pretpostavlja da se slovo dosta koristi u frazama za označavanje broja mandata.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!