Kina testirala dron za rastjerivanje smoga

10 Mar 2014

Bespilotna letjelica u zrak ispušta katalizator koji pomaže razrjeđivanju smoga i magle u zagađenim gradovima Kine

Kina je testirala bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje, koja bi trebala pomoći u borbi protiv smoga, jer stvara sve veće teškoće u kineskim gradovima.

Bespilotnu letjelicu proizvela je podružnica velike državne kompanije Avijacijske industrijske korporacije Kine (AVIC), a protiv onečišćenja zraka se bori tako da u zrak ispušta katalizator koji pomaže razrjeđivanju smoga i magle.

“Čak i u uvjetima jako slabe vidljivosti bespilotna letjelica može letjeti tačno predviđenim smjerom”, prenosi agencija Xinhua. Testiranje je obavljeno u centralnoj pokrajini Hubei.

Gotovo nijedan kineski grad u kojemu se pratilo onečišćenje nije zadovoljio ekološke standarde, rekao je u subotu zamjenik kineskog ministra za zaštitu okoliša Wu Xiaoqing.

Od 74 grada obuhvaćena istraživanjem, u sedamdeset i jednom su utvrđeni problemi različitog stepena, naveo je Wu na konferenciji za novinare povodom godišnjeg zasjedanja Parlamenta u Pekingu.

‘Rat zagađenju’

Okoliš se nametnuo kao jedna od najvažnijih zadaća, dok vlada sve veća zabrinutosti javnosti zbog onečišćenja zraka u gradovima, presušivanja i onečišćenja izvora vode i općeg industrijskog onečišćenja obradive zemlje.

Zadaća kineske politike zaštite okoliša dio je šireg programa diverzifikacije i unapređenja domaće privrede, snažno usmjerene na iskorištavanje prirodnih bogatstava zemlje.

Kineski premijer Li Keqiang objavio je u srijedu “rat” zagađenju, kao odgovor na rastuću zabrinutost stanovništva zbog hroničnog smoga i problema s prehrambenom sigurnosti.

“Moramo odlučno objaviti rat zagađenju, kao što smo učinili sa siromaštvom”, kazao je premijer, koji je dužnost preuzeo prije godinu dana.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!