Keveždi: Zavod ne treba da se seli u Ruski Krstur

20 Aug 2010

Direktor Zavoda za kulturu vojođanskih Rusina Miroslav Keveždi oštro se protivi preseljenju Zavoda iz Novog Sada u Ruski Krstur

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Miroslav Keveždi protestovao je danas zbog odluke Upravnog odbora te institucije da središte Zavoda iz Novog Sada premesti u Ruski Krstur.

“Smatramo da ovakav potez Upravnog odbora ugrožava realizaciju plana i programa rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina za 2010. godinu, s tim što će ona imati uticaja na rad i rezultate Zavoda i u budućnosti”, rekao je Keveždi novinarima.

Dodao je da je zahtevao od pokrajinskog sekretarijata za kulturu, kao predstavnika drugog osnivača Zavoda, da iznese pravno mišljenje i stav po pitanju faktičke i pravne promene sedišta te institucije.

Keveždi je kazao da u Ruskom Krsturu ne postoje praktični uslovi za smeštanje Zavoda na adresi koja se spominje u odluci Upravnog odbora, jer je odluka donesena bez konsultacija sa organima Doma kulture u tom mestu.

“Ovakvo ponašanje ukazuje na neodgovornost Upravnog odbora i posledica je njegovog sastava i nepravilnog izbora, na koji smo upozoravali i leta prošle godine”, rekao je Keveždi.

On je ocenio da se rešenje za izlazak iz te situacije može pronaći kroz razmatranje tog pitanja na sednici Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine.

Dodao je da je Upravni odbor doneo još jednu spornu odluku, po kojoj direktor Zavoda može da bude i osoba sa srednjom stručnom spremom.

“Zbog svega toga, smatramo da odluke Upravnog odbora u budućnosti treba verifikovati na Nacionalnom savetu ili pristupiti revidiranju sastava Upravnog odbora”, kazao je Keveždi.

Prema njegovim rečima, u junu mesecu ove godine izabran je novi Nacionalni savet, pa je pitanje koliko sadašnji Upravni odbor odražava volju rusinske nacionalne manjine.

Keveždi je ocenio da bi preseljenje Zavoda u Ruski Krstur znatno otežalo rad na već započetim projektima, potrebu da se Zavod kadrovski izgradi iz početka, a izmeštanje iz Novog Sada značilo bi i otežanu komunikaciju sa institucijama sa kojima Zavod sarađuje.

Dodao je da, ukoliko odluke Upravnog odbora ostanu na snazi, on neće biti u mogućnosti da odgovara za rezultate i za rad Zavoda, a odgovornost za rezultate rada te institucije biće na Upravnom odboru i osnivačima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!