KERSTEN KNIP: Krvavi despoti sa naftnih polja

Saudijska Arabija je zapadni „partner“ pre svega jer petrodolarima kupuje američko i evropsko oružje. Da li će se zato oćutati i ubijanje dece u Jemenu i tlačenje saudijskih aktivista?

11. avg 2018

Bila je to zabluda, jedna od mnogih. Zapravo je jedan portparol vojne koalicije koja operiše po Jemenu rekao da su cilj napada bili pobunjeni Huti. Ali prevario se. Umesto pobunjenika pogođen je školski autobus pun dece: ubijeno je 29 učenika, povređeno još 50 osoba, od toga 30 dece.

Zabluda koja je koštala toliko dečijih života je simbol bezobzirnosti sa kojom koalicija oko Saudijske Arabije već tri i po godine vodi rat u Jemenu. Već je 6.000 civila stradalo, preko 9.000 je ranjeno. Preko 22 miliona ljudi je upućeno na humanitarno pomoć, više od dva i po miliona dece ne ide u školu. Saudijci i njihovi saveznici bombarduju ovu čemerno siromašnu zemlju gurajući je svakom bombom u još veću bedu.

Ta koalicija do sada nije postigla mnogo: Huti koji imaju podršku Irana nisu pobeđeni. Bez osvrta na žrtve Saudijska Arabija vodi zapravo rat protiv Irana – preko Jemena. Smrtonosni napadi na civile ne zanimaju rukovodstvo u Rijadu koje i dalje komanduje „napad“. Nekad, kao u ovom slučaju, u znak osvete zbog raketiranja saudijske teritorije, nekad bez povoda.

Najnoviji napad nije simptomatičan samo za delanje saudijskog vođstva u Jemenu. Cinizam odgovara i ponašanju kraljevske kuće prema sopstvenim građanima. Prema njima se odnosi kao prema ličnoj svojini, kao prema ljudskom plastelinu, a ne građanima sa pravima.

Pre par dana su uhapšene dve mlade borkinje za ljudska prava, među njima sestra već zatočenog blogera Raifa Badavija. Razlozi nisu saopšteni. Prema saudijskim aktivistima, jedini cilj je da se zastraše svi potencijalni kritičari.

Kako je bezobalna bahatost režima pokazuje i reakcija na tvit kanadske šefice diplomatije koja je tražila oslobađanje uhapšenih. Na to je Rijad najurio kanadskog ambasadora, prekinuo ekonomske odnose, obustavio direktne letove i naredio da 16.000 saudijskih studenata u Kanadi, čije školovanje plaća kraljevina, smesta napuste tu zemlju.

Sve to zbog jednog tvita? Suluda nesrazmera otkriva diktatorsku oholost režima prema svima koji misle drugačije – svojim građanima ili drugim državama. Iz te reakcije progovara zastrašujući apsolutizam.

To je apsolutizam od kojeg se valja braniti. Norbert Retgen, Poslanik nemačkih Demohrišćana, ima pravo kada traži od EU i nemačke Savezne vlade da pokažu solidarnost sa Kanadom i osude saudijsko ponašanje.

Za sada evropska politika to čini diskretno – poslednje vesti kažu da je šef misije EU uložio protest kod saudijskog ministra spoljnih poslova te da je nemački šef diplomatije Hajko Mas razgovarao sa saudijskim kolegom.

To je polovičan stav, sramotan za EU koja sebe poima kao zajednicu vrednosti. Ali kako stojimo sa tim vrednostima kada je nasuprot neki despot čiji je tron izgrađen na naftnim poljima?

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijalog
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga