Kažnjeno Ministarstvo ekonomije

27 jan 2012

Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je novčanu kaznu od 200.000 dinara zbog prikrivanja dokumentacije o zajedničkom ulaganju Srbije i Fijata

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izrekao je novčanu kaznu od 200.000 dinara Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, zbog neizvršenja naloga da se Savetu za borbu protiv korupcije dostave aneksi i prilozi ugovora o zajedničkom ulaganju između Republike Srbije i italijanske kompanije Fijat, saopštio je večaras Savet.
Ministarstvo ekonomije je 18. oktobra prošle godine, na zahtev Saveta za borbu protiv korupcije, dostavilo „zatamnjenu“ dokumentaciju (crne strane) o zajedničkom ulaganju Srbije i Fijata, podseća se u saopštenju.
Ovakvim postupkom Ministarstvo nije samo prekršilo Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, već je to uradilo na izrazito, kako je navedeno, ciničan način, nedvosmisleno poručujući građanima da odbija i samu ideju demokratske kontrole.
„Ministar Nebojša Ćirić je tada u javnost izneo neistinu da tražena dokumentacija sadrži poslovne tajne i detalje tehničke prirode“, ističe se u saopštenju Saveta.
Kako se navodi, Savet je od Ministarstva ekonomije tražio izmene i dopune ugovora koje su zaključene od 2009. godine do danas.
Takođe, Savet je zatražio i četiri priloga osnovnog ugovora u kojima se nalaze podaci potrebni za analizu ulaganja Republike Srbije, i to: plan restrukturiranja imovine, plan podsticaja, akcioni plan za infrastrukturu i inicijalni poslovni plan.
Ministarstvo je Savetu poslalo ova dokumenta, ali tako što je zatamnilo najvažnije podatke iz aneksa ugovora, a prilozi ugovoru su zatamnjeni u potpunosti, od prve do poslednje strane, navodi se u saopštenju.
„Zar je tajna koju infrastrukturu država treba da postavi da bi Fijat poslovao u Srbiji, koje nepokretnosti Srbija ulaže u zajednički projekat i koje subvencije daje Fijatu“, navodi se u saopštenju i ističe da tajna mogu biti samo tehnički detalji, koji, kako je rečeno nisu bili potrebni za analizu Saveta, niti ih je Savet tražio od Ministarstva.
Kako se ističe, pristup informacijama od javnog značaja je jedna od temeljnih pretpostavki za borbu protiv korupcije. „Ako vlast radi tajno, onda nema ni govora o demokratiji, kontroli vlasti i borbi protiv korupcije“, ističe Savet.
U saopštenju se ističe kao posebno zabrinjavajuća činjenica to što, kako je navedeno, nezakonito postupanje Ministarstva ekonomije nije usamljen incident.
Savet za borbu protiv korupcije se godinama suočava sa istim problemom tražeći informacije od Komisije za hartije od vrednosti, RTS-a, Komisije za zaštitu konkurencije, Agencije za privatizaciju i drugih institucija od kojih smo tražili podatke neophodne za istraživanje fenomena sistemske korupcije u Srbiji, navodi se u saopštenju.
Zaključak o izricanju novčane kazne donet je 16. januara i tada je Poverenik izrekao Ministarstvu ekonomije prvobitnu kaznu od 20.000 dinara i odredio ponovni rok od dva dana od dana prijema zaključka, da izvrši rešenje.
U protivnom, kako je navedeno u zaključku, postupak izvršenja rešenja će se nastaviti izricanjem nove novčane kazne u iznosu od 180.000 dinara.
Taj produženi rok je odavno prošao, što faktički znači da je ministarstvo, koje u ovom postupku nema pravo žalbe, kažnjeno sa 200.000 dinara.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!